Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mladog rotvajlera (pet i po mjeseca) koji je preko dana s nama u kući, a preko noći spava u svojoj kućici vani u dvorištu. Ubrzo nakon kupanja (za 4-5 dana) opet ima neugodan miris (iako mu je dlaka čista). U ovih pet mjeseci kupao sam ga tri puta šamponom kojem ne znam naziv napamet ali sam ga dobio po preporuci jedne od veterinarki u Vašem pet centru u Drvinju. Hranim ga isključivo hranom koju kupujem kod Vas, Alleva za pse do godinu dana. Uredno svaki dan se četka i vodi u šetnju. Što bi bio uzrok neugodnog mirisa psa i ima li neki sprej da ga se pošprica? (jer čitam da ga nije poželjno često kupati). 
Hvala na pomoći, Mato

O: Niste naveli da li se vaš pas češe, a to nerijetko dovodi do oštećenja vanjskih ili dubljih slojeva kože, te se posljedično razvijaju bakterijske kožne infekcije. Nastale promjene mogu izazvati neugodan miris životinje.

Miris psa može biti intenzivniji uslijed poremetnji u lučenju žlijezda lojnica ali i kao posljedica drugih kožnih ili organskih oboljenja. Mogući uzrok je i loš zadah iz usta ili dlaka na kojoj je zaostao sadržaj perianalnih vrećica, čiji je miris vrlo intenzivan i neugodan.

Ponekad na miris psa utječe i hrana, odnosno njeni pojedini sastojci koji kod određenih individua mogu izazvati smetnje, te ne treba isključiti niti tu mogućnost.

Često kupanje pasa šamponom može dovesti do odmašćivanja zaštitnog sloja kože i dlake. Koža gubi elasticitet i slabi joj prirodna obrambena funkcija. Često se pri tom javljaju i stanja pojačanog lučenja lojnih žlijezda što ima za posljedicu neugodan miris kože psa. Smatram da je kupanje svakih mjesec - mjesec i pol dana prečesto. Pokušajte eliminirati taj potencijalni uzrok i vidjeti ima li promjena.

Preporučam Vam da psa odvedete na veterinarski pregled, a ako je sve u redu, za prikrivanje neugodnog mirisa psa možete potražiti u prodavaonicama Pet centra puder blagog mirisa osmišljen upravo za ovakvu namjenu ili čak parfem za pse koji sadrži potpuno prirodne i blage supstance.

OZNAKE: