dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam maltezericu staru 1,9 g. Ovog ljeta primijetila sam upalu uha, otišli smo veterinaru koji je pogledao uho i rekao da nije ništa. Nakon dva tjedna uši su postale smeđe i jako su smrdile, otišli smo drugom veterinaru koji je potvrdio upalu i dao kapi te je sve bilo ok. No, od tada njoj stalno smrde uši toliko da cijela smrdi. Uši su lijepe roze boje, nema dlaka. Otišli smo veterinaru koji je otoskopom pogledao uši, iščupao duboke dlake i dobilo smo kapi za higijenu uha Otodine. No, uši i dalje smrde. Ponekad ih češe, ali ništa više nego neki drugi dio tijela. Brine me taj miris jer nije tipičan za mog psa. Da li da napravimo bris još na svoju ruku, tj. inzistiram, obzirom da si psa uistinu poznajem i ranije ovakav miris nije bio prisutan.? I može li (iako nema tipične simptome vrtnje na guzi i sl.) taj miris uha ikako biti povezan s analnim žlijezdama? Svaka Vaša sugestija bit će dobrodošla! Hvala unaprijed. Lijepi pozdrav, Anita

O: Neugodan miris iz ušiju najčešće ukazuje na neki od zdravstvenih poremećaja. Tako, mogli bi izdvojiti bakterijske ili gljivične infekcije, strana tijela ili ušne šugarce, alergije,...

Različite vrste bakterija i gljivica, osobito Malassezia pachydermatis, česti su uzročnici infekcije uha. Normalne i zdrave uši imaju inače prirodnu obranu protiv ovih organizama, ali ako dođe do promjene sredine zbog alergija, hormonskih poremećaja ili povećanja vlažnosti, bakterije i gljivice se toliko razmnože da uspiju oboriti tu zaštitu. U tom slučaju, kliničku sliku prate simptomi kao što i Vi navodite da su se pojavili kod ljubimca - neugodan miris iz uha/ušiju, životinja drži glavu nagnutu na "problematičnu" stranu, često se češe po tom uhu ili pak ne dozvoljava diranje problematičnog uha (prisutna je bol),...

U ovim slučajevima odlazak veterinaru je nužan. Naime, uši bi trebalo pregledati otoskopom i uzeti bris kako bi se ustanovilo je li uistinu riječ o gljivicama odnosno bakterijama ili pak nečem trećem.

U skladu s postavljenom dijagnozom liječenje će biti određeno. Tako, u slučaju bakterijske infekcije koriste se antibiotici, a u slučaju gljivica antimikotici. Glukokortikoidi se također često primjenjuju u svrhu ublažavanja znakova upale. Što se tiče gljivica, treba imati na umu da će liječenje biti dugotrajno, dok u slučaju bakterija treba paziti da se upala ne proširi na srednje i unutarnje uho. U svakom slučaju, preporuka je da se što prije posjeti veterinara.

Sve ono što sad koristite u svrhu održavanja higijene je dobro, ali nije dovoljno. Naime, svi preparati za održavanje higijene nemaju ljekovita svojstva te iz tog razloga nisu od koristi za liječenje. Međutim, uvijek se savjetuje takva sredstva koristiti prije primijene ljekovitih preparata i na takav način osigurati da djelatne tvari i djeluju bolje i brže na ciljanom mjestu. Koristiti možete također i Otozyme kremu koja ima baktericidno, antiparazitarno, fungicidno i protuupalno djelovanje, što pomaže brzom i sigurnom oporavku ušiju od infekcija.

Kao što i sami navodite, opisana klinička slika kod Vašeg ljubimca prije nije bila prisutna te bi stoga, u svakom slučaju, savjetovao da se ipak obratite veterinaru. Također, ne smije se isključiti i povezanost problema vezanih uz analne žlijezde kao i kliničke slike koju i navodite kod svojeg ljubimca. Međutim, to bi trebalo kod veterinara utvrditi i potvrditi.

U slučaju da smatrate da Vaš veterinar neće posvetiti dovoljno prikladne pažnje ljubimcu, savjetujem Vam da se obratite na adresu drugog veterinara (drugo mišljenje) ili na Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55.

OZNAKE: