Povratak

Neumjeren apetit labradora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Molim vas savjet  za ponašanje moje stalno gladne labrador reriverice (1,5 god). Naravno, ne dajem joj više od preporučenog i pazim jako na njenu kilažu, ali njoj je očito svejedno. Kada idemo u šetnju i kada je pustim s lanca odmah ode kod obližnjih zgrada da potraži ostatke što su ljudi bacili. Inače sluša kada je zovnem, ali kada je hrana u pitanju, nema šanse. Čak i kada treniramo i ja još imam poslastice uz sebe, zaintaresirana je za to možda kojih 4 min i onda opet zbriše tražiti ostatke. Mislim, obično treniramo u dvorištu, ali kada smo u šetnji moram je učiti da kad je puštena uvijek dođe meni i zato imam uvijek puni džep keksića, no nju ne zanimaju keksići (ali kada smo u dvorištu, keksi su glavna zanimacija). 

A najgore je što se uopće više ne želi igrati sa psima. Kada odemo napokon u šetnju, sretnemo psa s kojim si je ona dobra, pustimo ih na obližnjoj livadi da se istrče, igraju se kojih 5 minuta i onda moja kuja otrči na mjesto gdje je nanjušila hranu i igra je gotova. Obično sam je, kada to napravi, kažnjavala mirnim ležanjem uz mene, ali ne pomaže previše. Kada joj dopustim da se digne i ode igrati, igra opet traje 3 minute i ona ode jesti. Dajem joj jesti dva sata prije prve šetnje i dva sata poslije druge šetnje, ali čini se da joj nije dovoljno. Dajem joj svega 300 g hrane dnevno, ali ne smijem više jer je sklona debljanju zbog sterilizacije ali i zbog pasmine. Znam da imaju jako veliki apetit, ali kod ostalih labradora nisam primjetila da im je više do hrane nego do igre. I za kraj, hrane koje su napravljene za normalno aktivne pse (maintance) kolika je ta normalna aktivnost? Obračam se vama jer jedino mi vi date koristan savjet, a sad mi je i više nego potreban. Unaprijed hvala!

O: Nakon sterilizacije i kastracije kod mnogih kućnih ljubimaca aktivira se jaki apetit, koji mi kao vlasnici moramo držati pod kontrolom da tjelesna težina ne pređe neke uobičajene granice.

Pod normalnom aktivnosti psa smatra se dnevno šetanje i igranje u periodu od 1,5 - 2 sata; preporuka bi bila da se psa izvodi više puta dnevno, kako ne bi došlo do zadržavanja mokraće (upala donjih mokraćnih puteva) i stolice (slabo pražnjenje analnih vrećica).

Također bih preporučila novu hranu od Royal Canina: Satiety Support-weight management, koja je kompletna hrana za odrasle pse s indikacijom prekomjerne težine, odnosna hrana bogata vlaknima koja daju osjećaj sitosti u probavnom sistemu, te ujedno smanjuje apetit našeg ljubimca.

Ipak bih preporučila i da posjetite veterinara s ciljem da se provjeri zdravstveno stanje, odnosno isključi mogućnost šećerne bolesti, smanjene funkcije štitnjače i još nekih bolesti kod kojih se javlja neumjereno povečan apetit.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr