Povratak

NexGard Spectra tablete za pse

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko Bartoniček, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Da li se ušni šugarci mogu riješiti tbl NexGard Spectra, odnosno da li ta tbl štiti psa i od njih? Hvala, Dominika

O:
Indikacije za primjenu NexGard Spectra tableta kod pasa kao kućnih ljubimaca su:

• Liječenje invazije buha i krpelja u pasa kad je potrebna istovremena prevencija bolesti srčanog crva i/ili kad je indicirano liječenje invazije gastrointestinalnim nematodima.
• Liječenje invazije buha (Ctenocephalides felis i C. canis) u pasa tijekom 5 tjedana. Liječenje invazije krpelja (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) u pasa tijekom 4 tjedana.
• Buhe i krpelji moraju se prihvatiti na domaćina i započeti hranjenje kako bi bili izloženi djelatnoj tvari .
• Liječenje invazije odraslih gastrointestinalnih nematoda slijedećih vrsta: oblići (Toxocara canis i Toxascaris leonina), kukičasti crvi (Ancylostoma caninum i Ancylostoma braziliense) i bičasti crv (Trichuris vulpis).
• Prevencija bolesti srčanog crva (Dirofilaria immitis larve) kroz mjesečnu primjenu.

U posljednje vrijeme insekticidi/akaricidi koji spadaju u grupu Isoxazolina, gdje ubrajamo i Afoxolaner su u istraživanjima pokazali visoki postotak učinkovitosti (98% administriranjem minimalne doze od 2,5mg/kg i to samo s jednom mjesečnom dozom) u suzbijanju grinje Otodectes cynotis.

Istraživanja su provedena i objavljena u stranoj literaturi na osnovi pokazatelja učinkovitosti afoxolandera na drugim sličnim parazita kao što je infestacija grinjama/šugarcima tipa Sarcoptes scabiei i Demodex canis.

Za sada, kao što sam u početku odgovora navela, preparati nisu službeno registrirani za liječenje infestacija ovim parazitima, pa se za svaku upotrebu i administraciju kod Vašeg ljubimca svakako još posavjetujte s Vašim veterinarom. 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr