sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar,Heinzelova 60, Zagreb 

P: Što mogu učiniti da spriječim skotnost ženke nakon što se parila? Bili su „zalijepljeni„ pa me stoga zanima postoji li injekcija ili neki drugi vid terapije kojom bih mogao spriječiti tu neželjenu skotnost kod ženke odnosno je li kod nje moguć neki vid abortusa? Naravno, uzimajući u obzir da se time ne našteti zdravlju ženke iako mi to nitko ne može garantirati.
Unaprijed zahvalan,
Kristijan

O: Postoji više načina prekida graviditeta kod kuja.

Sterilizacija (ovariohisterektomija) je metoda izbora u svim slučajevima u kojima smo sigurni da kuju više ne želimo pripuštati. Prednost ove metode je da osim što rješava trenutni problem neželjenog graviditeta nudi riješenje za budućnost. Naime, uklanjanjem ovarija (jajnika) kuja se neće više nikada tjerati.

Ukoliko se vlasnik ne želi odlučiti za kiruršku metodu ili ukoliko namjerava kuju ponovno pripustiti preostaje nam medikamentozna terapija. Vrlo je važno biti svjestan o učinkovitosti i eventualnim nuspojavama pojedinih medikamenata.

Najčešće korišteni preparati za terapiju neželjenog graviditeta u svojoj osnovici su estrogeni. Naime, estrogeni su hormoni koji se fiziološki stvaraju i luče u organizmu. Oni su odgovorni za pojavu vanjskih znakova tjeranja kao i za promjenu u ponašanju kuje. Preparati na bazi estrogena apliciraju se prvih 6-10 dana embrionalnog razvoja. Kako bi metoda bila što učinkovitija preporuča se trokratna aplikacija estrogena: 3., 5., i 7. dan od neželjenog parenja. Visoke doze estrogena produljuju boravak embrija u jajovodu, no mogu imati brojne nuzpojave. Kao posljedica primjene ovih preparata može se javiti ponovno tjeranje (jer se faza spolnog ciklusa vraća u estrogensku odnosno sekrecijsku fazu), a moguć je i prolongirani estrus. Zatim, povećan je rizik od pojave piometre, karcinogeneze, kardiovaskularnih komplikacija te jatrogene destrukcije koštane srži.

Djelovanje preparata na bazi prostaglandina temelji se na razgradnji žutog tijela, koje se stvara na mjestu ovulirane jajne stanice, a koji je jedini izvor progesterona za vrijeme graviditeta.  Ova metoda često je povezana sa nizom nuzpojava, poput povraćanja, slinjenja, proljeva i respiratornih poremećaja. Sprječavanje neželjenog graviditeta prostaglandinima može biti izazvano u ranoj ili kasnoj fazi graviditeta. No, ova metoda u sebi nosi određeni rizik, koji u određenim slučajevima čak može ugroziti i život kuje. Rijeđe se koriste i neki drugi preparati poput glukokortikoida i antagonista progesterona. Inhibitori sinteze progestrona dovode do toga da se razina progesterona u krvi smanjuje. Ovaj hormon služi pripremi sluznice maternice za trudnoću, a u trudnoći spriječava kontrakcije miometrija. Ovi preparati su dosta sigurni i učinkoviti u svim fazama gestacije.

Istraživanjima se nastojalo doći do preparata koji su učinkoviti i sigurni za primjenu na životinjama te sa što manje nuzpojava. U svakom slučaju, savjetujem Vam da se obratite ambulantnom veterinaru i posavjetujete sa njim o mogućnostima prekida gravditeta. Za pomoć se možete obratiti i na Kliniku za porodništvo i reprodukciju pri Veterinarskom fakultetu u Zagrebu gdje se nalaze kolege koji su specijalisti u ovom području. Kontakt broj je 01-2390-327.

OZNAKE: