petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Vlasnica sam dva aljaška malamuta, ženke (2 godine) i mužjaka (godinu dana). Ženka se tjerala nedavno, u 6. mjesecu, mužjak je, iako mlad, reagirao i parili su se. Nakon toga odvojili smo ih ogradom da ne budu zajedno u istom prostoru, međutim, mužjak je preskočio ogradu od dva metra i opet su se parili, može li to ostaviti kakve negativne posljedice, ima li to veze? Nedugo nakon toga pas lutalica je vjerojatno osjetio da se ona tjera i non stop je kružio oko dvorišta, ne znamo kako je uspio ući u dvorište jer smo oko kuće doslovno postavili barikade upravo zbog toga što su malamuti poznati po tome da vole bježati. U pitanju je neki mješanac malog rasta koji je uspio zaljepiti se za ženku (ne znam kako da se drugačije izrazim), ja sam ih pokušavala razdvojiti, ali nemoguće. Je li moguće da ju dva psa napare?! Bojim se za nju, ne znam još ni je li skotna, tek smo dogovorili termin kod veterinara da ju pogleda. Dakle je li moguće da je naparena od dva psa i ako je, može li doći do komplikacija tijekom poroda? Hvala, lijepi pozdrav. Doris

O: Situacija u kojoj se našla Vaša ljubimica je prilično česta u psećem svijetu.

Za početak bih Vam ukratko opisala promjene koje se pod utjecajem hormona događaju kod kuja u njihovom spolnom ciklusu. Naime, spolni ciklus započinje krvavim iscjetkom iz vagine, koji vlasnici u pravilu odmah zamijete. Ta prva faza ciklusa koju nazivamo proestrus traje u prosjeku 9 dana, no može trajati od 3 do 17 dana. U ovom periodu kuja je atraktivna za mužjake, no ona u pravilu odbija kopulaciju jer nije spremna  iako ima primjera i da kujice dozvoljavaju mužjaku skok). Nakon proestrusa nastupa faza estrusa u kojoj je kujica spremna za parenje. Estrus traje u prosjeku 9 dana no, kao i prva faza ciklusa, može trajati od 3 do 20 dana. Kod prosječne kuje ovulacija nastupa 2 dana nakon pojave znakova estrusa, odnosno kuja obično ovulira 12-i dan nakon uočavanja krvavog iscjetka. Bistrenje vaginalnog iscjetka općenito označava kraj proestrusa iako nije pouzdana indikacija ovulacije. Optimalno vrijeme za parenje jest 2 dana nakon ovulacije prema nekim izvorima. Ponekad se može pojaviti i skraćeni estrus pogotovo kod mlađih kujica te nakon tjedan ili dva kuja ponovno uđe u estrus i dozvoljava skok.

Prilikom samog akta parenja nakon što mužjak zaskoči ženku, psi se okrenu i ostanu spojeni sa spolovilima pa to zaista izgleda kao da su se zalijepili. Ovo je sasvim normalni tok parenja. Na donjem dijelu penisa kod psa tokom erekcije nabreknu dvije kugle koje na neki način učvrste penis u vagini kako ne bi došlo do prekida parenja.

Situacija da se kujica u jednom estrusu spari sa više mvužjaka, postoji i čak se često događa. U tim situacijama graviditet traje normalno u prosjeku 63 dana i ukoliko je kuja normalno zdrava nema nekog razloga za paniku. Štenci u tim slučajevima mogu biti od oba mužjaka.

Više o spolnom ciklusu kod kuja i o dijagnostici graviditeta pisali su i moji kolege, u ranije objavljenim odgovorima Utvrđivanje plodnih dana, Spolni ciklus kod kuje i Spolni ciklus, tjeranje i parenje kuja / Produženo tjeranje i krvavi iscjedak.

OZNAKE: