petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Molim Vas preporuku četke sa vašeg weba za češljanje sibirskog samojeda. Trenutno je star 6 mj. i ima urednu dlaku, znači za redovito održavanje. Hvala. Lijepi pozdrav, Robert

O: Samojedi su pasmina prepoznatljiva po svojoj dvostrukoj predivnoj dlaci koja varira od snježno bijele do blago žućkaste. Gornja dlaka je gruba i ravna a donja dlaka je mekana i gusta. Podlaka ima termičku ulogu, služi za zagrijavanje kože, dok gornja dlaka štiti psa od kiše i prašine. Takva struktura dlake daje samojedu vrlo dobru zaštitu od ekstremnih hladnoća kao i od toplina.

Kako bi ona uvijek izgledala uredno i bila zdrava potrebno je naravno redovito četkati psa, posebno u sezonama linjanja, u proljeće i jesen. Dlaka se uvijek češlja od repa prema glavi i nikako u suprotnom smjeru. Već kod mladog psa u dobi od 4 mjeseca treba početi sa česljanjem svaki drugi dan jer će se time lakše naučiti na uređivanje. Ukoliko se češljanje redovno provodi potrebno je i kraće vrijeme za češljanje.

Preporuka je da Vašeg psa očetkate jednom dnevno, nakon dolaska iz šetnje kako bi umanjili mogućnost da se u dlaku uvukao neki od ektoparazita ili komadići trave, te gruba zaprljanja. Svakako osim toga jednom tjedno do kože potrebno je pomno isčetkati mrtvu dlaku.

Dodatno o načinu održavanja dlake u samojeda pisala je i kolegica Dragica Nemeš, dr.vet.med.  u ranije objavljenom odgovoru Pravilno održavanje krzna samojeda / Pravilno češljanje samojeda.

U vrijeme kada pas mijenja dlaku, temperature većinom su visoke, pa se donja dlaka odvaja se od kože. Zatim opada, no, zbog prisustva gornje dlake ostaje zapetljana stvarajući petlje i čvorove.  Važno je stoga obratiti pažnju na prve male snopove donje dlake koja otpada (najčešće na zglobovima) i započeti sa svakodnevnim četkanjem. Primijetit ćete kako će donja dlaka postepeno u potpunosti otpasti, za ovaj posao koristite četku sa iglicama,čekinjastu četku, posebnu vrstu četke koja uspijeva odvojiti i ukloniti donju dlaku s tijela. Pritom pazite na dijelove tijela koji su najizloženiji grebanju poput potkoljenica i ostalih pregiba.

U aktualnoj ponudi naših dućana kao i u web prodaji neke od četki navedenog tipa su sljedeće: KARLIE Četka Perfect Care Hard Slicker, KARLIE Četka Perfect Care Slicker sa zaštitnim kapicama, same ili u kombinaciji s proizvodom FERPLAST Grooming Češalj sa zupcima.

OZNAKE: