natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Kako smo suprug i ja u fazi traženja ljubimca za naše dijete i nas, točije psa, nekako nam se želje, interesi podudaraju na pasminu njemački bokser. Čitajući iskustva sa pasminom na internetu još smo više "zapeli". Međutim, mene zanima stručno mišljenje, tj. odgovor na sljedeća pitanja: Kako se pasmina "slaže" sa djecom? Da li pasmina može živjeti vani (u izoliranoj kućici) jer su mišljenja na forumima podijeljena o tome budući da se navodi da pas nema poddlaku? Kako želimo samo najbolje svom djetetu te budućem kućnom ljubimcu, molim Vas za odgovor! Hvala, Mia

O: Kao pasmina, bokser je jako dobar izbor za obitelj sa djecom, izuzetno je privržen, zaštitnički nastrojen, no potrebna mu je strogost i dosljednost u odgoju jer zna biti i dosta tvrdoglav.

Ukoliko imate jako maleno dijete (bebu ili dijete koje tek puže), morat ćete dodatno pripaziti na higijenu prostora posebno radi toga jer malena djeca stavljaju svašta u usta te su sklonija oboljenjima nego odrasli.

Posebno ovdje mislim na prijemljivost male djece na crijevne parazite koji se mogu prenijeti sa psa na dijete. Ukoliko su djeca veća, dodatna higijena oko pranja ruku nakon diranja životinje kao i redovna dehelmintizacija psa (svaka 2-3 mjeseca) bit će dostatna. Dodatno napominjem u slučaju da imate jako malenu djecu, bokseri kao veoma zaigrana pasmina znaju u igri nehotice skočiti ili pogaziti dijete pa je i tu potreban oprez.

Što se tiče držanja na otvorenom, u dvorištu, to ne bih preporučila, bez obzira na to što kod nas zime nisu toliko hladne, ipak dođe period kad je dnevna temperatura oko nule ili ispod nule. Posebno ako pas malo bude u kući na toplome pa ga pustite van to nije dobro jer velike oscilacije u temperaturi mogu prouzročiti slabljenje imuniteta, upale mjehura, prehlade, nadražaj sluznice dišnog sustava i drugo. Također, bokseri su izuzetno osjetljivi na ekstremne topline.

Dodatne informacije i savjete o njemačkom bokseru možete pronaći i u prethodno objavljenim odgovorima kolega, primjerice Njemački bokser - rast i razvoj, Bokser, Bijeli bokser i Hrana za boxera.

OZNAKE: