Povratak

Obrnuto kihanje: simptomi, tijek i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1
:
.,

Odgovara: mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med., Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 


P:
Imam patuljastog pinča starosne dobi 11 mjeseci i već neko vrijeme kada se uzbudi uhvati ga kao neki napad disanja (očituje se njegovim istezanjem vrata i kratkim trzajima glava prema nazad kao kad kiše samo manji pokreti i to ga drži jedno 10 do 15 sekundi rijetko duže do 30.)
I dešava se kada tek ustane pa mu bude suh nos dok neovlaži pa sam mislio da je od toga ali sam kasnije vidio da nije. Što mi je raditi i kako da to spriječim jer mislim da će mu kasnije samo biti teže kako stari? Hvala. Miro

O:
Promjene koje opisujete su najvjerojatnije "obrnuto kihanje". ''Obrnuto kihanje'' je naziv za pojavu u kojoj istovremeno dolazi do suženja dušnika i ubrzanog udisanja zraka, uz pojavu karakterističnog zvuka koji nalikuje na hrkanje ili davljenje. Uzroci ovog oblika disanja su nepoznati, iako se smatra da se češće javljaju u stresnim situacijama, kao posljedica iritacije inhalacionim alergenima ili su popratna pojava u situacijama kad je pas izrazito ekscitiran. Sama pojava može trajati nekoliko sekundi, a zatim spontano prolazi.

Uglavnom se češće javlja kod manjih pasmina. Ukoliko se ovo stanje povremeno javlja, nije zabrinjavajuće. O otežanom disanju i kašlju u pasa više možete pročitati na Kašalj


Psića bi svakako trebalo odvesti na veterinarski pregled kako bi se isključila moguća srčana oboljenja. Dijagnoza ovakvih oboljenja se prvenstveno temelji na općem kliničkom pregledu, zatim RTG-snimkom, EKG, te ultrazvukom kao i pretragama krvi i urina koje daju uvid u stanje i funkcioniranje unutarnjih organa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr