Povratak

Odabir načina prehrane psa - gotova hrana, priprema hrane kod kuće, BARF

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupili smo nedavno engleskog buldoga. Sada je star 4 mjeseca. Prijašnji vlasnici su ga uz Eukanuba tvrdu hranu hranili i sa sirovom mljevenom junetinom, kuhanom tjesteninom sa hrskavicom, sirovom divljači i sl. Zanima me koliko često mu se smije davati sirovo meso? Da li to smije jesti na dnevnoj bazi? Kako mu osigurati dovoljno minerala i kalcija za kosti i zglobove preko prehrane? Nekako mi ta sirova hrana nije privlačna... Može li mu se skuhati npr. piletina s povrćem? Trebam li kupiti još neke dodatke prehrani ili je dovoljna kuhana hrana? Što Vi preporučate od "ljudske" hrane? Hvala i lp, Lorena

O: Pitanje o tome na koji način je pravilno hraniti štene, ali i odraslog psa je vrlo često. Stavovi o tome se razlikuju, ali i mijenjaju tijekom vremena. Netko smatra da je psa potrebno hraniti isključivo gotovom komercijalnom hranom, netko da se može dodavati i kuhana hrana, a drugi su isključivo za prehranu sirovom hranom.

Gotove komercijalne hrane potpuno su izbalansirane i sadrže sve potrebne sastojke koji će zadovoljiti potrebe organizma za energijom, hranjivim i esencijalnim tvarima. Na tržištu se nalaze različite hrane koje su prema svojoj kvaliteti i sastavu svrstane u tri ranga, a to su market, premium i superpremium. Savjetujem Vam premium ili superpremium rang jer se unutar njih mogu pronaći hrane za štence prilagođene dobi, nego i veličini pasmine ( male, srednje, velike). Treba imati na umu da štenci malih pasmina nemaju jednake potrebe kao štenci srednjih ili velikih pasmina i obratno. Eukanuba spada u hrane superpremium ranga i ukoliko Vašem ljubimcu odgovara, smatram da ju ne trebate mijenjati. Držite se propisanih dnevnih količina hrane i na taj način će Vaš pas dobivati sve što mu je potrebno za zdrav rast i razvoj.

Neki vlasnici se odlučuju sami pripremati obroke za svog psa. I takvi obroci moraju sadržavati sve hranjive tvari koje su psu potrebne i moraju biti izbalansirani, odnosno sadržavati potrebne tvari u pravilnim omjerima. To nije lako postići jer se potrebe pasa razlikuju dob, stupanj aktivnosti ili različita fiziološka stanja poput rasta, graviditeta, laktacije, itd. Zbog toga bi se prilikom pripreme hrane kod kuće, odnosno kuhanja trebalo potražiti  recepture koje su sastavili veterinari nutricionisti ili se posavjetovati sa njima. Problem koji se može javiti kada se psima kombinira kuhana i gotova dehidrirana hrana je taj da psi često počinju odbijati jesti dehidrat, a traže samo kuhanu hranu. Psima se ne smije davati pečena, začinjena, masna hrana, suhomesnati proizvodi i slatkiši. Može im se ponuditi kuhana piletina, puretina, govedina, meso kunića ili konjetina, zatim kuhana riža ili  tjestenina. Budući da je svaki pas jedinka za sebe, ne znači da će mu odgovarati svaka ponuđena hrana, a problemi se najčešće očituju u pojavi probavnih smetnji (proljev, povraćanje) ili problemima s kožom (češanje, upale analnih vrećica, itd.).

BARF (biologically appropriate raw food) je naziv za hranu koja sadrži sirovo meso, kosti, goveđe burage i povrće. Takva hrana se može kupovati već pripremljena, zaleđena, a mnogi ju vlasnici pripremaju sami.  Sirovine koje se koriste (meso,  iznutrice i kosti) moraju biti kontroliranog porijekla i zdravstveno ispravne jer u protivnom mogu biti uzrok prijenosa različitih parazitarnih ili zaraznih bolesti. Kosti moraju biti dobro samljevene jer postoji opasnost od njihovog zaostajanja u želucu ili crijevima što može izazvati gastrointestinalne probleme. Pristaše ovakvog načina prehrane smatraju ga najprirodnijim. Unutar same veterinarske struke stajališta nisu potpuno usuglašena, pa tako neki smatraju da je uz ispunjene prethodno navedene uvjete, ovakav način prehrane dobar. S druge strane, neki kolege smatraju da ovakva prehrana nije dobro izbalansirana pa se preporuča da se osim pravilnog odabira sastojaka koriste i neki dodaci prehrani kao izvor minerala i vitamina.

Savjetujem Vam da se oko odabira prehrane još dodatno posavjetujete s ambulantnim veterinarom koji će pregledati Vaše štene i s obzirom na njegovo stanje preporučiti je li mu potrebno uključiti neke dodatke prehrani u obliku vitaminsko mineralnih preparata.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr