Povratak

Odabir hrane za kujicu s problemom alergije i sklonu debljanju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Martina Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kujicu maltezera staru 9 godina. S obzirom na to da ima alergije hranimo ju sa Royal Canin Sensitivity Control hranom. Međutim, prošle godine smo je sterilizirali i počela se debljati. Sada tražimo hranu kojom bi mogli kontrolirati i debljanje i alergije. Molim savjet kojom hranom da ju hranimo kako bismo mogli obuhvatiti oba faktora (alergija i debljina). Hvala na odgovoru, Ana

O: Royal Canin Sensitivity hrana za pse je potpuna dijetetska hrana koja se preporuča u slučaju nesnošljivosti na sastojke i hranjive tvari. Sadrži pažljivo odabrane izvore proteina.

Što se tiče Vašeg pitanja, nažalost u aktualnoj ponudi nije dostupna hrana koja je namijenjena za alergične pse, a i ujedno za smanjivanje ili kontrolu tjelesne težine. Svaka od ovih dijeta je prilagođena određenom problemu koji ljubimci imaju. Tako, hrana za regulaciju tjelesne mase sadrži više sirove vlaknine i visoku razinu proteina, a nisku razinu energije (smanjena je kalorična vrijednost). Naravno, zbog takvog sastava nisam sigurna hoće li odgovarati Vašem ljubimcu radi alergija koje ima, tj. da ljubimac neće alergijski odreagirati.

Savjetujem Vam da pokušate smanjiti za trećinu količinu hrane koju sada dajete kao i u rapored šetnji ubacite još jednu kratku šetnju (cca 10 min) kako biste ubrzali metabolizam i samim time pojačali trošenje energije. Kod provođenja restrikcijskih dijeta nije preporučljivo davati nikakve poslastice ili neku dodatnu hranu (konzerve, kuhani obroci...). Najbolje bi bilo da se konzultirate s Vašim ambulantnim veterinarom u vezi daljnje prehrane ili mijenjanja hrane ukoliko ovakav savjet ne polučuje rezultate (smanjenje tjelesne težine), zbog svakako detaljnije upoznatosti sa zdravstvenim stanjem Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr