zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zanima me treba li kuja srednjeg do malog rasta, stara dvije godine, koja je okotila 10 mladunaca i oddojila ih, ikakvu pomoć da bi joj se dojke povukle na normalnu veličinu. Jesu li potrebni ikakvi steznici i možemo li joj ikako pomoći jer joj trbuh i dojke jako vise i estetski nije lijepo za vidjeti.

Unaprijed zahvaljujem, Ana


O: Zasušivanje kuje je prirodan proces i osim intervencije vlasnika u smislu korekcije prehrane, za povratak mliječne žlijezde u prvobitno stanje nije potrebna nikakva pomoć.

Općenito je poznato kako se produkcija mlijeka potiče stimulacijom mliječnih žlijezda prilikom sisanja pa se istovremenim prelaskom štenaca na krutu hranu postepeno smanjuje stimulacija, odnosno daljnja prudukcija mlijeka. Ujedno, kako se uvodi kruta hrana u ishranu štenaca potrebno je postepeno smanjivati i količinu hrane koju se daje majci kako bi i na taj način utjecali na smanjenje produkcije mlijeka.

Ukoliko se kuja u vrijeme dojenja hranila komercijalnom hranom posebno formiranom za vrijeme dojenja, u dobi štenaca od 4 do 5 tjedana je vrijeme kada je kuji potrebno postepeno nuditi standardnu hranu za odrasle pse. Mliječnu žlijezdu ne treba izdajati niti dirati u to vrijeme.

Ukoliko se mladunci naglo odbijaju od sisanja, bez tog postepenog prijelaza, kuje redovito obolijevaju od upale mliječne žlijezde odnosno mastitisa. Nagomilavanje mlijeka u mliječnoj žlijezdi predisponirajući je faktor za infekciju i oboljenje mliječne žlijezde. U mliječnoj žlijezdi epitel mlijekovodnih kanala alterira, sisni kanal se proširi i bakterije lakše prodiru u mliječnu žlijezdu. Osim toga, mlijeko se razgrađuje i mliječna kiselina oštećuje sluznicu mliječne žlijezde. To se zove stazni mastitis. Liječi se antibioticima sistemski, lokalno hladnim oblozima ili tvarima koje djeluju protuupalno, anestetički i antiseptički.

Vrlo rijetko u kuja ne dolazi do upale mliječne žlijezde, već oko mamarnih žlijezda zaostaje višak kože koja ponekada kod manjih pasmina pasa i dodiruje tlo. Ovisno o stupnju opuštenosti kože stanje se ostavlja kakvo jest ili se pristupa kirurškom korektivnom zahvatu. U pravilu se kirurški zahvat zatezanje kože ne obavlja u estetske svrhe, već samo kada takvo stanje predstavlja rizik za zdravlje kuje. Postoje neki trendovi, prvenstveno u SAD-u, činjenja takvih zahvata kod onih pasa koji su napušteni, a u svrhu atraktivnosti novim vlasnicima, no, u praksi se to ne provodi svakodnevno. Naime, veći problem predstavlja lizanje šavova i rastvaranja rubova rane te komplikacija nakon samog zahvata.
 
Savjetujem Vam da ipak odvedete kujicu u veterinarsku ambulantu kako bi kolega po pregledu razlučio ne radi li se o nekom od upalnih procesa, koji su mnogo češća pojava, a kako bi se eventualna terapija poduzela pravovremeno. Ukoliko se radi samo o opuštenoj koži u Vaše ljubimice, možete joj pomoći svakodnevnim masiranjem dva do tri puta dnevno po desetak minuta kako bi potakli cirkulaciju kože i izmjenu tvari. Steznici se nikako ne preporučuju s obzirom na to da remete normalan protok krvi te bi time samo smanjili kvalitetu i udobnost života Vaše ljubimice.

OZNAKE: