Povratak

Odizanje noge u hodu i šepanje mladog psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Moj boston terijer (star 7 mjeseci) počeo je prije desetak dana u hodu odizati stražnju nogu - ne u smislu da je nosi gore nego je u sekundi digne i onda spusti i opet normalno nastavi dalje hodati. Inače je jako živahan, razigran, puno trči za lopticom i dosta šetamo. S obzirom na to da smetnja nije u tolikoj mjeri izražena, par dana smo ga štedili aktivnosti i dajemo mu CaniAgil tablete (1 dnevno). Poboljšanje je primjetno, ali još uvijek ponekad odigne nogicu. Zanima me Vaše mišljenje, prvenstveno oko toga je li moguće da je pojava samo razvojne prirode (jer još uvijek raste) ili progresivan proces?
Unaprijed hvala na odgovoru.

Vedrana

O: Općenito, bolesti lokomotornog sustava obuhvaćaju patološke promjene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima. U mladih pasa je česta pojava i rahitisa, a to je poremećaj metabolizma kalcija i fosfora pri kojem dolazi do nedovoljnog odlaganja mineralnih soli u koštano tkivo organizma u rastu.

Panostitis je također bolest mladih pasa koji intenzivno rastu (najčešće se javlja u njemačkih ovčara i kod pasa u tipu križanaca njemačkih ovčara). To je zapravo upala cjevastih kostiju nogu. Najčešća bolest u pasa je displazija kukova, koja se očituje lošom prilagodbom glave femura uz acetabulum s protuprirodnom pokretljivošću femura, reakcijom mekih tkiva i zglobnih tijela na kontinuirane mikrotraume. Bolest je nasljedna, a tok bolesti je progresivan. Iako su daleko češće zahvaćeni štenci velikih pasmina pasa, nije rijetkost da navedena bolest predstavlja problem i u malih pasmina pasa.

Odizanje noge ili šepanje je jedan od najčešćih razloga posjeta veterinaru. Ponekad je uzrok vrlo jednostavan za dijagnosticirati i liječiti, a ponekad je isto vrlo otežano.  Smetnje u funkciji udova općenito se očituju šepanjem koju uzrokuje: bol (najčešće) uvjetovana upalnim procesima, mehanička smetnja koja onemogućuje gibljivost pojedinih dijelova uda (ankiloza zgloba, kontrakture tetive i mišića), paraliza živaca, a time i pojedinih mišićnih grupa, tromboza veće krvne žile. Ovisno o patološkom procesu i njegovom trajanju, i opseg šepanja različito se očituje, od jedva zamjetljivog do visokog stupnja, te se na osnovi toga procjenjuje njezin stupanj. Šepanje se uočava ili u fazi opterećenja ili predvođenja oboljelog uda, te se ove razlike koriste kao smjernice u dijagnostici. Životinja se promatra u mirovanju i u kretanju. Promatranjem bolesne noge nastoje se uočiti promjene i asimetrija (atrofija mišića, oteklina, izraslina) u usporedbi sa zdravom. Palpacijom se utvrđuje bolnost i eventualna pojačana pulzacija arterija. Vrlo je važno pregledati šape i prostor između mekuši. Ako se ovim pretragama ne može utvrditi lokalizacija i uzrok šepanja, dijagnostika se nadopunjuje provodnom anestezijom senzibilnih živaca udova i rendgenskom pretragom.

Liječenju problema sa kretanjem u pasa pristupa se iz više kuteva: kontrola tjelesne težine, lijekovi protiv bolova, dodaci prehrani koji poboljšavaju pokretljivost zglobova i opteretljivost vezivnog i potpornog tkiva (glukozamin i hondroitin: Dr. Alder Glucosamin tabc, Dr. Clauders Mobil&Fit prašak ili tablete, Vetoquinol Caniviton forte, Petvital GAG tablete i prašak), akupunktura, fizikalna terapija, prehrana (medicinske linije hrane: Purina Joint Mobility dehidrirana hrana, Royal Canin Mobility support dehidrirana hrana, Hills j/d dehidrirana i konzervirana hrana, Eukanuba Joint Mobility dehidrirana hrana). Sve nabrojane metode svrstavaju se u konzervativne metode, a postoji još i kirurško liječenje isključivo prema indikaciji.

Patologija lokomotornog sustava obuhvaća jedno kompleksno područje te je za točnu dijagnozu, a iz nje i prognozu stanja, potrebno načiniti osnovne kliničke pretrage lokomotornog sustava u veterinarskoj ambulanti. Možete se obratiti na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta gdje kolege raspolažu potrebnom tehničkom opremom i stručnim kadrom u specifičnoj problematici.

Više pak o luksaciji patele možete pročitati u istoimenom odgovoru kolege Dragana Vešovića, dr. vet. med. Luksacija patele.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr