Povratak

Odluka o kastraciji mužjaka i utjecaj na ponašanje u blizini ženke koja se tjera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam muškog mješanca stafforda i labradora, napunio je 3 god. Dijeli dvorište sa ženkom newfoundlanda. Htio bih kastrirati muškoga pa me zanima kada bih to napravio da li bi prestao skakati na nju kad dođe vrijeme njenog tjeranja? Dario

O: Općenito je mišljenje, ako nema posebnog razloga za parenje ljubimca, trebao bi biti kastriran u ranijoj dobi kako bi se spriječile neželjene trudnoće, minimalizirala agresivna ponašanja i smanjile vjerojatnosti za različite oblike tumora u starijoj dobi.

Kod nekastriranih pasa se uočava sljedeće ponašanje: mokre na sve i svugdje (uključujući namještaj, zavjese, cipele, i sl. u Vašem kućanstvu), znatna promjena ponašanja oko kuja u tjeranju (ako se jednom pare, ovo ponašanje se može znatno intenzivirati u kontaktu s kujom u tjeranju), mnogi psi aktivno traže kuju za parenje (preskaču i najviše ograde, lome ogradu i sl.),ponekad su agresivni prema drugim psima i zaskakuju ih (ovo zna potrajati i dulje vrijeme), često odbijaju hranu koju im ponudite ako negdje njuše kuju u tjeranju.

Ponekad su jako agresivni prema kujama, a kako bi zadovoljili poriv zaskakuju predmete i osobe, zavijaju i cvile tjednima...

Kastrirani psi obično su primjerenijeg ponašanja. Ne samo što nemaju toliku želju za lutanjem (u potrazi za kujom u tjeranju), ne obilježavaju mokrenjem svoj teritorij (testosteron - muški hormon - glavni je pokretač ovog poriva povezanog sa dominantnosti), manje su agresivni prema drugim psima. Ova nepoželjna ponašanja naročito su pod kontrolom ako se psa kastrira između 9. i 12. mjeseca starosti prije spolne zrelosti i razvijanja loših navika. Zatim, pokazalo se kako oni psi pokornijeg ponašanja postaju bolji kućni ljubimci ako se kastriraju. No, kako se kastriranjem samo smanjuje produkcija hormona testosterona, tako onaj pas dominantnog karaktera zadržava želju za lutanjem i agresivnijim ponašanjem. Ako se kastracija poduzima kao mjera za sprječavanje nepoželjnog ponašanja, bez discipline i preodgoja unutar i van kuće neće sama riješiti problem.

Mišljenje je također da se životinje nakon kastracije udebljaju, no ovo je usko vezano uz količinu hrane koja im se daje i aktivnostima psa. U zdravog psa koji ne boluje od hipotireoidizma ili neke druge bolesti prekomjerno hranjenje i nedostatne aktivnosti dovode do debljanja a ne kastracija. Dobivanje na tjelesnoj težini neposredno nakon zahvata događa se, a može biti uzrokom promjena u razini hormona. Dobivanje na težini se može pogoršati jedino davanjem visokoenergetske hrane životinji koja ima smanjenu potrebu za energijom. Prekomjerna energija hrane rezultira prekomjernom masnoćom tijela.

Ako je mužjak do sada zaskakivao ženku kada se parila, velika je mogućnost da će to nastaviti činiti i nakon kastracije, no naravno neće biti toliko uporan i nema straha od neželjene trudnoće.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr