zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam psa mješanca starog 6 godina. U početku nisam previše razmišljala o kastraciji (makar sam trebala), ali što je stariji to me više vuče da ga kastriram. Zanima me da li je 6 godina prekasno za kastriranje psa? Također bih htjela znati cijenu kastriranja te kako i koliko traje oporavak? Nadam se da mi možete pomoći, hvala unaprijed, Matea.

O: Dugoročno gledano, kastracija ljubimca može imati i pozitivni i negativni utjecaj na zdravlje ljubimca. Naime, kastracija je zahvat kojim se uklanjaju gonade (spolne žlijezde - testisi). Kastracijom mužjaka umanjuje se njegovo agresivno ponašanje, nemir, potreba za obilježavanjem teritorija urinom kao i eventualna lutanja u periodu tjeranja ženki. Sa zdravstvenog gledišta, kastracijom se preveniraju neka oboljenja koja se u pravilu javljaju u starijoj dobi (tumor testisa, bolesti prostate). S druge strane, kastrati su manje aktivni, skloniji su debljanju i stvaranju kamenaca u donjim mokraćnim putevima. Za kastrirane pse postoje posebni programi prehrane kojima se uspješno preveniraju navedene pojave.

Prije same operacije potrebno je napraviti opću kliničku pretragu (promatranje, auskultacija, palpacija, tjelesna temperatura) jer na osnovi nje veterinar procjenjuje kakvog je zdravstvenog stanja životinja bez obzira na njenu dob te odlučuje o samom postupku operativnog zahvata i anestezije. Nije pravilo da se kod životinja za svaki operativni zahvat provode kompletne pretrage (krvna slika, biokemija krvi, RTG, UZV i EKG srca) jer one znatno poskupljuju zahvat, no poželjno ih je napraviti kako bi se dobio bolji uvid u stanje srca i krvožilnog sustava.

Više o postoperativnom oporavku možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru kolegice, naslovljenom Kastracija - postoperativni oporavak.

Cijena same operacije razlikuje se od ambulante do ambulante pa je najbolje da se o njoj raspitate u ambulanti gdje će se dotična operacija vršiti. Također, cijena može varirati s obzirom na opsežnost operativnog zahvata, mogućnost nepredvidivih komplikacija, količinu potrošene anestezije, postoperativne terapije i sl.

I, moram još napomenuti kako je najčešća zabluda s kojom se susrećemo ta da veliki broj vlasnika smatra kastraciju ili sterilizaciju opasnom i bolnom. Činjenica je da je kastracija operativni zahvat koji zahtijeva minimalnu hospitalizaciju. Zahvat je jednostavan i Vaš će se ljubimac brzo oporaviti i nastaviti živjeti normalnim životom već za nekoliko dana.

Stoga, odlučiti se za kastraciju ljubimca, podrazumijeva ostaviti po strani vlastitu percepciju te dobro proučiti medicinske i socijalne prednosti. Ako se uz to ne planira imati s ljubimcem neko leglo te ste u mogućnosti osigurati mu prikladnu prehranu (hrane namijenjene kastriranim ljubimcima) velika je vjerojatnost osiguravanja optimalne kvalitete života kao i zdravlja ljubimca.

OZNAKE: