Povratak

Održavanje i njega dlake hrvatskog ovčara

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Martina Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas savjet kako i kojim četkama odnosno češljevima održavati dlaku hrvatskog ovčara? Dlaka mog ljubimca je vrlo gusta i kovrčava, ima dosta zapetljanih dijelova koje ne znam kako otpetljati. Iskreno, u iskušenju sam da odrežem dio dlake koja mu se zapetljala na leđima i ne mogu je nikad do kraja raščešljati, ali se bojim da bi se kad krene rasti nova još više zapetljavala. Molim Vas savjet što da radim, kako da mu uklonim taj dio dlake i da mu pomognem. S poštovanjem, Andrijana

O: Ova pasmina pasa ima srednje dugu do dugu, blago valovitu ili kovrčavu dlaku. Ovakva  vrsta dlake je lagana za održavanje jedino što je potrebno povremeno češljanje kako bi se otklonila otpala dlaka. U poslovnicama Pet centra u ponudi imamo različite češljeve i četke i sredstva za raščešljavanje dlake (Orme Naturali balzam za raščešljavanje u spreju, Karlie sprej sa uljem makadamije, Ingenya krema za raščešljavanje s antistatičkim djelovanjem). Ova sredstva se nanose direktno na zapetljani dio dlake (čvorove) ostave da djeluje nekoliko minuta i tada lagano sa četkom ili češljem raspetljava. Za ovakvu dlaku bilo bi dobro koristiti četke sa iglicama koje imaju kuglice na završecima na svakodnevnoj bazi.

S obzirom na Vašu situaciju savjetujem Vam da probate sa navedenim preparatima i odgovarajućom četkom ili češljem raspetljati zapetljane dijelove dlake (čvorove). Što se tiče šišanja zapetljanih dijelova, to je naravno preporučljivo ukoliko se ne mogu raspetljati kako se ne bi sa vremenom javio dermatitis (upala kože) na tim mjestima. Ukoliko se odlučite na šišanje dlake na pojedinim mjestima, savjetujem Vam samo da obratite pažnju da prilikom uklanjanja čvora ne oštetite (zarežete škarama) kožu ljubimcu, a svakako bi bila preporuka da u takvoj situaciji potražite pomoć profesionalnih groomera koji će najjednostavnije i brže riješiti ovakav problem i  profesionalno Vas uputiti o načinu održavanja dlačnog pokrova Vašeg ljubimca kako se ne bi ponovila ovakva nezgodna situacija za Vas i Vašeg ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr