dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam psa mješanca s engleskim mastifom. Stara je 13 mjeseci. Odjednom joj se stvorila nekakva okrugla izraslina na gornjem zglobu prednje noge. Izgleda kao neka mekana loptica koja se kreće amo-tamo, znači nije čvrsto uz nogu (na kosti), nego kako ona hoda tako se i ta loptica miče. Dirala sam i stiskala, međutim nema nikakve reakcije, ne boli je očito ništa. Zanima me što bi to moglo biti! Hvala unaprijed, Ivana

O: Na ovakav način nisam u mogućnosti točno odrediti što je posrijedi s Vašim ljubimcem. Naime, prema opisanom moguće je da se radi o higromu.
 
Higrom najčešće nastaje kao kronična trauma ležanjem na tvrdoj podlozi te je lokaliziran na npr. laktu. Najčešće obole psi velikih pasmina pasa kratke dlake, obično adolescentske dobi. Na laktu se primjećuje mekana oteklina na jednom ili oba lakta, koja je ispunjena tekućinom, a predstavlja odgovor organizma na kroničnu iritaciju u području lakta.

Pas koji leži na tvrdoj podlozi traumatizira meka tkiva oko lakta. Normalno, kalus će se razviti za zaštitu koštane strukture koja prominira (lakat) no ako je pritisak ili trauma pretjerana, upala uzrokovana pritiskom premosti novi kalus i formira tekućinom ispunjen džep.
 
Sam higrom ne mora uzrokovati bol - jednostavni higrom. Takav higrom prvenstveno predstavlja estetski problem. U pravilu, promjena ležaja rješava problem, ali su ponekad potrebni posebni podlošci ili povezi za lakat. Ako pas počne s ležanjem na mekanom i savitljivom materijalu, higrom će se riješiti kroz 2-3 tjedna. Nije preporučljivo punktirati oteklinu jer se probadanjem može unijeti infekt što stvara komplicirani higrom.
 
Osim jednostavnog higroma, isti se može i zakomplicirati. Komplicirani higrom nastaje inficiranjem jednostavnog higroma. On postaje mekši te je tada neophodna kirurška drenaža. Ako se površina higroma ulcerativno ne promijeni, problem se može riješiti jednostavnom drenažom, a i povezima.

Kako je vrlo važno prepoznati higrom u ranom stadiju, smatram da bi za početak najbolje bilo da s ljubimcem posjetite svojeg veterinara. Isti će po pregledu ljubimca biti u mogućnosti postaviti dijagnozu. U skladu s postavljenom dijagnozom moći će se odrediti i najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja kao i odgovoriti Vam na sva pitanja.

Korisne informacije o sličnoj tematici možete saznati i u odgovoru kolegice Vlatke Erman, dr. vet. med. naslovljenom Burzitis.

OZNAKE: