Povratak

Opadanje dlake kod šteneta coton de tuleara

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam štene koton de tuleara staro 5 mjeseci koje se odnedavno jako linja. Hranim ga Royal Caninom Junior, nedavno je bio na cijepljenju protiv bjesnoće, ponašanje mu je uobičajeno, ali dlaka mu dosta opada. S obzirom na to da se radi o pasmini koja se ne bi trebala linjati imate li preporuku što učiniti? Hvala! Aleksandar

O: Uzrok ispadanja dlake kod pasa može nastati zbog upalnih stanja kože ili dermatitisa, invazije parazitima, buhama, gljivičnim infekcijama, zbog stresa, pada imuniteta, deficitarne prehrane (manjak biotina, vitamina B kompleksa i cinka), hormonalne ili metaboličke bolesti ili alergijske reakcije.

Pošto cotonima ne otpada dlaka u klasičnom smislu kao kod drugih pasmina pasa, već je nešto sličnije ispadanju kose u ljudi, bilo bi uputno u veterinarskoj ambulanti napraviti dijagnostičku pretragu, kako bi se utvrdilo da li se radi o organskoj bolesti ili o deficitu nekih elemenata u organizmu. Ovdje je uglavnom riječ o manjku bjelančevina i aminokiselina, zbog čega nastaje lomljiva, krkha, depigmentirana dlaka koja lako ispada.

Manjak minerala, posebice cinka, uzrokuje gubitak dlake i gubitak pigmentacije dlake (achromotrichia). Poznato je da neki psi imaju predispoziciju za dermatitis uzrokovan manjkom cinka. Također, manjak joda zbog poremećenog metabolizma štitnjače može uzrokovati mjestimični gubitak dlake. Nadalje, manjak vitamina (vitamina A i biotina) karakteriziran je suhom, prhutavom kožom, gubitkom dlake i dlakom bez sjaja s mjestimičnim alopecijama.

Dodavanje pripravaka u prehranu poboljšava stanje kože i smanjuje ispadanje dlake već za period od 2-3 tjedna. Radi se o pripravcima koji su bogati omega masnim kiselinama a u Pet centar trgovinama možete pronaći slijedeće pripravke: Dr. Clauders Ulje lososa, Brit Care Ulje lososa te Supplexan Dermafit Dog. Pripravke se preporuča dodavati svakodnevno u prehranu kroz 6 do 8 tjedana. Masne kiseline imaju veliku ulogu u metabolizmu kože i dlake te se na ovaj način pomaže bržem oporavku ali i jačanju imuniteta kože, a iako se povoljan učinak ovih dodataka uočava se već nakon navedenog perioda, potrebno je provesti davanje preporučenih 6-8 tjedana kako bi učinak bio dugotrajniji.

Svakako bi se prije korištenja dodataka prehrani trebali posavjetovati sa Vašim veterinarom nakon pregleda ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr