Povratak

Oporavak i mokrenje psa nakon operativnog zahvata kastracije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Možete li mi, molim vas, reći kada, unutar kojeg vremena, bi mužjak morao početi mokriti nakon kastracije (opće anestezije)? Hvala, Minja


O: Kastracija je zahvat kojim se uklanjaju gonade (spolne žlijezde - testisi i jajnici). Operacija se izvodi u općoj anesteziji.

Sam operativni zahvat ide određenim redoslijedom. Nakon brijanja dlake na području operacionog polja te provođenja antisepse, prereže se koža između ingvinalnog kanala i skrotuma. Testisi se potisnu van iz skrotuma i podvezuju resorptivnim koncem te uklanjaju. Kastracione rane se ne šiju, kako bi se iscijedio sav eksudat. Kastraciona rana zarasta per sekundam i defekt se ispunjava granulacionim tkivom iznutra prema van. Nekoliko sati po samom operativnom zahvatu, ljubimac je u mogućnosti sve fiziološke potrebe obavljati sam.

Nakon kastracije ljubimac se budi iz narkoze. Koliko dugo treba da narkoza potpuno popusti individualno je kod svake jedinke, isto kako je individualno kako brzo će anestetik početi djelovati nakon aplikacije.

Neki psi "dođu k sebi" već isti dan, a većina tek sljedeći dan ujutro. Zato se i savjetuje da im se isti dan ponudi samo voda za piće, a hrana tek sljedeći dan jer im se tijekom buđenja zna javiti mučnina pa da ne dođe do povraćanja i aspiracije povraćenog sadržaja.

Kako djelovanje anestetika popušta, a ukoliko je pas dobio i sredstvo protiv bolova, i njegovo djelovanje jenjava, psa mjesto operacije počinje boljeti ili pas osjeća nelagodu. Stoga, i bol koja se pojavljuje nakon što anestetik i analgetik prestanu djelovati, za posljedicu može imati otežano mokrenje i defekaciju.

U svakom slučaju, radi zdravlja ljubimca kao i vlastite sigurnosti, savjetujem Vam da se s ljubimcem uputite kod veterinara. Isti će biti u mogućnosti procijeniti kako teče sami oporavak ljubimca te Vas po potrebi dalje savjetovati.