Povratak

Opsesivno-kompulzivni poremećaj kod pasa (OCD) i lizanje šapa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo kujicu lensera staru 2 godine. Problem je kod nje što si stalno liže stražnjicu i cape kad ostane sama. Bili smo kod nekoliko veterinara i kažu da nije alergija i stalno joj čiste analke i nema ništa. Pročitali smo kod vas da ako je u pitanju samo lizanje," na to upućuje promjena boje dlake na zahvaćenom mjestu (slina izaziva obojanost dlake u crveno). U odsutnosti drugih bolesti koje uzrokuju češanje (kao što su paraziti ili alergije) ovakvo samoozljeđivanje ima psihološki uzrok". Njoj je sva dlaka na stražnjici crvena. Molim vas, kako se to može izliječiti, pogotovo ako je to psihološki uzrok?
Unaprijed vam hvala, Borjana

O: Lizanje šapa može imati više uzroka: alergija izazvana alergenom iz okoline, a to mogu biti kemikalije ili određene biljke u cvatu, alergija na hranu, tj. neke sastojke u hrani, kao što su konzervansi, hormoni ili neresorbirani lijekovi, moguće da psihičko stanje psa dovede do ponašanja koje može dovesti do sličnih posljedica kao i alergeni, a to je upravo lizanje šapa.

Prekomjerno lizanje dovodi do iritacije kože, što potiče psa na ponovno lizanje pa tako dobivamo zatvoreni krug. Stalno lizanje dovodi do privremenog olakšanja osjeta svrbeža, ali isušuje i iritira kožu, čime se dovodi do pogoršanja cjelokupnog stanja.

Nužno je ili uobičajeno lizanje psa tijekom dana, u kraćem periodu, je normalna pojava jer oni žele svoja krzna održati čistim. Pojačano, prekomjerno ili opsesivno-kompulzivno lizanje predstavlja promjenu u odnosu na do tada uobičajeno, svakodnevno i normalno ponašanja. Često ga prati i promijenjen apetit, način konzumiranja hrane i pijenja vode, igranja i interakcije s vlasnikom i drugim psima.

Opsesivno-kompulzivni poremećaj kod pasa (OCD) je neuobičajno ponašanje koje se čini iz konteksta i usmjereno je na uništavanje predmeta, lajanje bez povoda, grizenje i lizanje (pretežno nogu, no i drugih dijelova tijela) ili stalno kopanje, jurnjava za vlastitim repom...

OCD se često manifestira kod pasa koji su pod stresom, napetosti ili im je dosadno, a može biti i nasljednog karaktera.

Provođenje mnogo vremena u igri i dugim šetnjama oslobađa psa od stresa i depresije, a također i više vremena provedenog s vlasnikom. Igru treba shvatiti kao ozbiljnu aktivnost koja psa čini sretnijim i važna je, neovisno o dobi psa.

Kako bi se omogućio brži oporavak kože na iziritiranom području tijela, Vašoj ljubimici možete staviti i elizabetanski zaštitni ovratnik.

Prema potrebi potrebno je i posjetiti veterinara kako bi se isključile druga navedena stanja ili eventualno provela potrebna terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr