Povratak

Osjetilo njuha kod pasa / Pravilna prehrana psa i 'hrana za ljude'

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Može li hrana za ljude oslabiti njuh kod pasa?

Ivan

O: Njuh je najrazvijenije osjetilo kod pasa, a u usporedbi sa čovjekovim njuhom je 1000 pa i do 10 000 puta jači kod pasa (ovisi o pasmini). Psi imaju više od 220 milijuna njušnih stanica. Uspoređujemo li masu ljudskog i psećeg mozga, pseći mozak bi iznosio jednu desetinu mase ljudskog mozga. Unatoč tome, veličina dijela u kojem je smješten centar za njuh je 40 puta veći kod pasa nego kod ljudi.  Njuhom psi registriraju sve postojeće mirise u okolini, ali i promjene koje se u njoj događaju. Mirisi su jako važni za  komunikaciju  pasa, jer pomoću njih prikupljaju podatke o drugom psu, životinji ili čovjeku. Na primjer mogu dobiti informaciu o spolu drugog psa, što su jeli, tjera li se ženka, kakvog su raspoloženja, itd.  Zahvaljujući osjetilu njuha, psi se koriste za otkrivanje ljudi pod ruševinama ili lavinom, za otkrivanje droga ili eksploziva. Novija medicinska ispitivanja pokazuju da posebno trenirani psi mogu otkriti određene vrste tumorskih stanica kod ljudi.

Starenjem njuh može oslabiti, a ponekad to može biti posljedica različitih bolesti, primjerice bakterijskih, virusnih ili gljivičnih infekcija, tumora, itd.

Kada govorimo o pravilnoj prehrani treba naglasiti da je ona izuzetno važna za zdravlje Vašeg psa. Ona ima veliku ulogu u rastu i razvoju kod mladih pasa, ali i u održavanju dobrog zdravstvenog stanja kod pasa svih dobnih kategorija. Hrana za pse mora biti lako probavljiva i sa uravnoteženim odnosom hranjivih sastojaka. Postoji nekoliko faktora o kojima treba voditi računa pri odabiru hrane. To su dob psa (štene, odrastao ili stari pas), razina fizičke aktivnosti (neaktivni psi ili umjereno aktivni psi, radni psi, sportski psi), fiziološko stanje ( graviditet, dojenje), veličina psa (male, srednje i velike pasmine), te eventualna prisutnost nekog patološkog stanja. Danas na tržištu postoji veliki izbor gotovih hrana za pse koje su prilagođene potrebama njihovog organizma s obzirom na navedene faktore. Možete i sami pripremati obroke za svog ljubimca ili kao treću opciju možete odabrati sirovu hranu koju možete pripremati sami ili je kupovati gotovu (smrznutu) od proizvođača sirove hrane.

Ostaci sa stola, pečena, masna i začinjena hrana, kolači, šećer, čokolada, suhomesnati proizvodi, slana hrana, kosti i neke vrste povrća (npr. grah, grašak, mahune) ne smiju se koristiti u prehrani pasa.

Ne postoje istraživanja koja su dokazala da hrana za ljude može oslabiti njuh psa, no svakako može utjecati na pojavu brojnih drugih zdravstvenih problema, a to su najčešće bolesti probavnog sustava (gastritisi, gastroenteritisi, i dr.).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr