dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam mađarsku vižlu-ženku, staru 16 mjeseci. Počela je ovog ljeta dobivati neki osip po koži. Na nekim mjestima se napravila krastica pa se ogulila i dlaka, tako da ima na nekim mjestima kao neke male ožiljke. Ja sam mislila da je od šampona, međutim, naš veterinar je rekao da nije, nego da je to neki upalni proces. Dobila je 2 antibiotske injekcije i popila antibiotik u sirupu. Osip se smirio i povukao, međutim par dana nakon terapije se opet počeo pojavljivati-u manjem obujmu, ali ipak se pojavljuje. Vidjela sam da imate dosta tih preparata za osjetljivu kožu, možete li mi na osnovu maila nešto od toga preporučiti? Također sam čitala da se osipi javljaju i kod pada imuniteta pa razmišljam da joj kupim i nešto za imunitet? Ona se također češe i grize pa mislim da je moguće da ima i buhe jer imamo još jednog psa i mačke. Ne znam da li to može biti reakcija i na buhe? Zahvaljujem, pozdrav! Darija

O: Ova jesen je izrazito bila povoljna za raznožavanje buha što je rezultiralo obilnim umnažanjem i problemima kod ljubimaca.

Vaš pas je možda genetski naslijedio osjetljivu kožu. Uzrok mogu biti  buhe, ali i neki drugi alergen (hrana, trava, prašina, grinje) će izazvati iste simptome. Preporučila bih da svom ljubimcu osigurate hranu namijenjenu problemima kože kao što su: Eukanuba (Sensitive skin, Dermatosis), Hill's (d/d ,Sensitive skin) i Royal Canin (Hypoallergenic).
 
Tretiranje buha provedite pomoću ampula protiv buha ( Frontline, Advantix, Fypryst, Advocate, Stronghold). Također, možete koristiti i Frontline sprej koji nametnike ubija trenutno ili staviti ogrlicu s antiparazitnim djelovanjem (Foresto, Kiltix, Scalibor) ili preparate na bazi esencijalnih ulja (kokos i drugo) koje kapamo duž kičme svakih 3 cm po par kapi (Verminex kapi).

U okolini naših ljubimaca (tepisi, dekice, naslonjači) buhe izlegu 50-ak jaja dnevno i tako kroz 100 dana života jedne buhe, prošire svoju populaciju u velikom broju. Potrebno je  tretiranje okoline (kućice psa, tepiha, dekica, namještaja, parketa) sprejevima protiv vanjskih nametnika (Biokill, Bio-Insect Shocker, Capha Des Clean). O ovoj temi pisao je dodatno i kolega, u ranije objavljemo odgovoru Tretiranje prostora ciljem prevencije od invazije buha.

Od dodataka prehrani najučinkovitiji su se pokazali pripravci sadržaja ribljeg ulja i/ili drugih biljnih ulja koja su sastavom nezasićene masne kiseline. U trgovinama i ljekarnama Pet centra možete pronaći: Brit Care Ulje lososa koji je prirodan izvor Omega 3 masnih kiselina (EPA+DHA) te uravnotežuje omjer Omege 3 i Omege 6 pa tako daje podršku metaboličkim procesima i osigurava zdravu kožu, bogatu i sjajnu dlaku; Dr. Clauder´s Lososovo ulje i Complex 10 ulja (ulje šafranike, orahovo ulje, ulje kukuruza, ulje sjemenki grožđa, suncokretovo, laneno ulje, lecitin); Vetoquinol Dermanorm ulje i kapsule za oralnu upotrebu, koje se sastoje od mješavine ulja - borečovog i ribljeg ulja, kako bi se dobio optimalni odnos Omega 6 i 3 masnih kiselina te Supplexan Dermafit ulje za vanjsku i oralnu upotrebu, koje sadrži biljna i riblje ulje uz dodatak vitamina E, biotina, cinka i selena. Navedene dodatke prehrani preporučljivo je primjenjivati u obliku kura tjekom više tjedana (4 do 8), pri čemu se doziranje može na početku prema potrebi i višestruko povećati.

Također, imamo šampone koji se koristite za  umirenje iritirane kože (npr. šampon Meladerm koji sadrži ekstrakt čajevca ili Ingenya šampon sa čajevcem, propolisom, metvicom i kaduljom koji osvježavaju kožu te umanjuju svrbrež). Ukoliko se radi o šamponu za umirenje iritirane kože preporuka je da se kupanje cijelog tijela čini dva do tri puta tjedno u prva dva tjedna, a zatim se učestalost kupanja smanjuje na jednom tjedno nekoliko tjedana, ovisno o odgovoru organizma.

S obzirom na to da svrbež može biti posljedica buha, alergije, ali i upale izazvane bakterijama, šugarcima ili gljivicama, preporučujem detaljnu dermatološku dijagnostiku (strugotina kože, bris). Potrebno je ostati pod nadzorom veterinara. Također, moram napomenuti kako je dijagnostika dermatoloških bolesti vrlo zahtjevna i dugotrajna, uključuje i pretragu kože, dlake i potkožnog tkiva, a sve sa ciljem otkrivanja uzroka patološkoj pojavi kako bi u konačnici došlo do izliječenja bolesti. Isto tako, liječenje kožnih bolesti ponekad traje iznimno dugo (i do 6 mjeseci), ovisno o inicijalnom uzroku, pa je potrebna velika upornost i strpljivost.

OZNAKE: