Povratak

Osteosarkom i slične vrste tumora | Biopsija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam psa mješanca starog 10 godina. Naime zadnjih godinu dana nekada je znao šepati, mislili smo da ga nešto udaralo, ali je presatao pa je opet počeo, i tako neko vrijeme. Sada ga je mucio zatvor te je išao na čišćenje gdje je na rengenu pokazna neku izraslinu u zdjelici, no problem je u kosti desne noge i zdjelici, te nam je rečeno kako pas vjerovatno ima rak kostiju što nam je bio šok. Također, isto mišljenje smo dobili od još dva vetrinara. Naime biopsiji ga ne želimo izlagati, postoje li još neki znakovi? Receno nam je kako bi stanje na rengenu za par tjedana trebalo biti puno gore ako je riječ o raku. No pas jede, ide u šetnju po tri noge, veseli se, jedino teško diše dok leži i nekako više slini nego je inače. Također je dobio zadnjih par dana antibiotik te je živnuo. Nekako ne vjerujem da riječ o raku, možda zbog toga je smo svi vezani za njega i ne želimo vjerovati. Molim Vas pomoć i Vaše mišljenje o čemu bi se radilo. Hvala, Mateja

O: Osteosarkom predstavlja jedan od najčešćih tumora u pasa koji se obično javlja na kostima nogu, češći je u većih pasmina pasa. Razvija se duboko unutar kostiju, a karakterizira ga progresivan rast pa postaje sve više bolan, a posljedično uništava koštano tkivo iznutra prema van. Uočava se jače šepanje, od povremenog do stalnog, kroz 1-3 mjeseca. Javlja se otečenje kako tumor raste, a normalno koštano tkivo je zamijenjeno tumoroznim. Takva tumorozna kost može se slomiti i kod manjeg opterećenja ili ozljede.

Nalaz RTG-snimke potvrđuje dijagnozu, međutim biopsija se smatra 100%-tnim dokazom dijagnoze. Kod biopsije uzima se mali komadić koštanog tkiva, a zahvat je ponekad bolan. Biopsijom se određuje i vrsta sarkoma.

Hondrosarkom je tumor hrskavičnog tkiva koji nije toliko agresivan kao osteosarkom. Obično se javlja na plosnatim kostima kao što su rebra ili kosti lubanje, no može se javiti i na dugim cjevastim kostima nogu.

Tumor pločastih stanica predstavlja tumor vanjske ovojnice kostiju (periost), a najčešće se javlja na kostima čeljusti i kostima prstiju. Vrlo je destruktivan tumor na mjestu gdje se pojavi, ali se relativno sporo širi.

Sarkom sinovijalnih stanica  predstavlja tumor kapsule zgloba. Za razliku od osteosarkoma zahvaća, osim zgloba, i koštano tkivo.

Također je moguća i gljivična infekcija koštanog tkiva, tj kokcidiomikoza uzrokovana sa Coccidiodes immitis. U rijetkim slučajevima gljivica se iz limfnih čvorova proširi po tijelu i uzrokuje proliferativne infekcije kostiju, no za razliku od osteosarkoma nema litička svojstva.

Oblik liječenja osteosarkoma određuje se prema zahvaćenosti i opsežnosti procesa, a uključuje smanjivanje boli uzrokovanom tumorom kostiju, zatim amputaciju zahvaćenog koštanog tkiva ili kemoterapiju te radioterapiju.

S obzirom na navedeno, vidimo da je bez biopsije teško odrediti točnu dijagnozu, stoga ćete dati vremenu da pokaže progresivnost stanja. Stari psi imaju i drugih zdravstvenih tegoba pa bi trebalo psa hraniti s probavljivom hranom iz medicinskog asortimana Intestinal (Eukanuba, Purina, Hill's, Royal). Teško disanje može biti vezano za probleme srca te pluća, anemije i dr.

Nadam se da će navedene informacije pomoći  Vama i Vašem ljubimcu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr