sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam Cane corso mužjaka, starog 9 mj. Dobio je papilome u ustima, veterinar ih je odstranio i kaže da napravi vakcinu od istih. Poslije 3 dana dao je vakcinu, ali se na mjestu stvorila velika oteklina 8 x 12 cm. Dao je kremu resorbens, chimoral tb i sumamed. Je li to odgovarajuća terapija? Danas se ta guta malo razlila po vratu. Sabrina

O: Vrlo često se događa da se nakon aplikacije cjepiva ili nakon injekcione aplikacije antibiotika, na mjestu apliciranja, pojavi oteklina. Razlog tome je najčešće  reakcija organizma na penetraciju igle i probijanje kože i potkožnog tkiva ili na neki od sastojaka cjepiva ili lijeka, koji mogu lokalno dražiti tkivo. Oteklina najčešće nastane par dana nakon aplikacije, a spontano se povlači kroz par tjedana.

Do reakcije tkiva može doći  i kao posljedica nepravilne aplikacije lijeka.  U većini slučajeva, takve otekline predstavljaju samo estetski, a rjeđe zdravstveni problem.

U određenim slučajevima, može doći i do određenih zdravstvenih poremećaja čija će klinička slika ovisiti o mnoštvu različitih čimbenika. Otekline  u području vrata predstavljaju ozbiljna zdravstvena stanja jer mogu mehanički priječiti disanje pa stoga zahtijevaju hitan posjet veterinaru.

U slučaju manjih oteklina, pozitivni učinci se postižu i laganim masiranjem te stavljanjem obloga.

Kod velikih oteklina se pomoću odgovarajućih lijekova nastoji  ubrzati resorpciju edema i hematoma ili flegmone. Za to je kod Vašeg psa propisana Resorbens mast i  Chymoral tablete. Resorbens mast treba dobro utrljati na oboljela mjesta, to dulje i jače što je proces stariji. Uputno je na liječeno mjesto staviti zavoj jer se time potiče hiperemija. Mast se utrljava svakodnevno, a trajanje liječenja zavisi od težine procesa. Prije liječenja, preporuča se ošišati dlaku na oboljelom mjestu. Antibiotik je propisan da bi se spriječile komplikacije poput bakterijskih infekcija ili da bi se liječilo postojeću infekciju. U slučaju da se radi o  hematomu ili apscesu, sadržaj otekline se uklanja incizijom, odnosno zarezivanjem sluznice ili kože čime se stvara otvor koji služi za istjecanje gnoja.

U svakom slučaju Vam savjetujem da provodite terapiju koju je propisana, ali i to da se u slučaju pogoršanja ili širenja procesa što prije obratite veterinaru  kako bi se poduzele odgovarajuće mjere te prilagodila ili korigirala terapija.

OZNAKE: