dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Vlasnica sam psa koji je star 3 godine. Dvorišni je pas. Unazad tjedan dana primjetila sam kvržicu na njegovoj šapi. Kako inače paničarim, ovaj put sam odlučila pričekati s odlaskom veterinaru, no ta se kvrga pretvara u nešto drugo. Ne mogu sa sigurnošću reći jeli se udario pa je lizao ranu pa je sadašnje stanje produkt toga. Kad ga diram na tom mjestu ne boli ga, ne šepa i vesel je. U prilogu Vam šaljem fotografije. Znam da s fotografija ne možete dijagnosticitati, no zanima me prepoznajete li što bi to moglo biti.
Unaprijed zahvaljujem, Iva

O: Slučajne ozljede na koži su česte kod dvorišnih pasa. Uslijed utjecaja nekog čimbenika može nastati oteklina koja ne mora prekinuti kontinutet kože, već se proces nastavlja potkožno u obliku apsesa, cisti, hematoma, tumoroznih tvorbi.


Apsces je nakupljanje gnoja u novonastaloj šupljini, odnosno lokalizirana gnojna upala koja se može razviti u

potkožnom tkivu, ali i u dubokom djelu. Manifestira se lokalnim znacima upale: crvenilo , oteklina, toplina i bol te izraženim fenomenom zvanim fluktuacija. Apscesi i fistule nastaju prisutnošću najčešće bakterije iz roda Staphiloccocus, ulaze kroz ranu u potkožje i tkivo te stvaraju upalni proces. Bakterije uništavaju lokalne stanice i luče svoje toksine. Premda je njegov početak obično akutan, apsces može perzistirati i postati kroničan.

Moguća su i nakupljanja gnoja u obliku pustula (gnojni mjehurić), furunkula (čir dlačnog tobolca) ili karbunkula (čir nastao stapanjem više furunkula) koji se kroz izvjesno vrijeme pojavi na površini kože.
 
Slična stanja mogu izazvati upalni proces kada je zahvaćen korijen dlake i dlačni folikul te dolazi do ispadanja dlake i razaranja dlačnog folikula. Na koži se javi čir ili mjehur ispunjen krvavim sadržajem te je prekrivena krvavo-gnojnim eksudatom. Takva stanja su obično inficirana bakterijama, što usporava zaraštavanje i zahvaća dublje slojeve kože.

Potencirana navedena stanja mogu izazvati nastajanje rana koje usporeno zaraštavaju.

Kod površinskih gnojnih upala kože terapija se provodi antibioticima. Kod dubokih gnojnih upala kože terapija je znatno dugotrajnija.

Prema poslanoj slici dalo bi se zaključiti da je nastali proces poprilično otvoren pa je potrebno psa spriječiti da liže ranu (postavljanjem tzv. elizabetnskog ovratnika). Samo mjesto treba tretirati preparatom antiseptičnog svojstva (Cotivet sprej, Hibisept prah) te prema potrebi posjetiti veterinara koji će procijeniti potrebu za antibiotskom terapijom.

OZNAKE: