franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Pas mi je na vratu dobio dvije otekline s obe strane, u početku su bile mlohave, a sad su se stvrdnule. Znatno je smršavio te sam primjetio ugriz na desnoj strani glave ispod uha. Sutra ću obavijestiti veterinara, no samo me zanima kakva je ozljeda posrijedi te je li opasna po život. Hvala, Antonio

O: Vaš opis snažno pobuđuje sumnju na apsces, naročito uz podatak da ste primjetili ugriz u blizini. Apscesi u većini slučajeva nastaju zbog traumatskog djelovanja različitog porijekla, poput ugriza, samoozljeđivanja, udarca bilo kakve vrste.

Apsces predstavlja nakupinu gnoja u novostvorenoj šupljini. To je gnojna infekcija koju je organizam lokalizirao i izolirao. Liječi se lokalno: evakuacijom gnoja, pretraživanjem unutrašnjosti šupljine i tretiranjem sa nekim antiseptikom. Najčešće uz lokalni tretman ide i aplikacija antibiotika parenteralno. Izgleda jednostavno, iako ponekad liječenje može biti dugotrajno zbog zaostajanja infekta u tkivu.

Na ispražnjeni apsces može se postaviti dren, ovisno o procjeni stanja.

Osim apscesa, može se raditi i o hematomu. On predstavlja izljev krvi u novostvorenu šupljinu u tkivu. Također nastaje zbog djelovanja traume, naglo,na mjestu gdje krv iz ozlijeđene krvne žile pod tlakom ulazi u tkivo. Hematom je bezbolan, za razliku od apscesa koji može biti bolan, i kao i apsces fluktuira. Organizam postepeno resorbira hematom, no to može potrajati dugo i resorpcija ne mora biti potpuna. Veće hematome svakako treba obraditi, odnosno ispustiti sadržaj, a ostale mjere poduzimaju se po potrebi. Najčešće, smještaj hematoma na tijelu diktira eventualne mjere.

Diferencijacija apscesa od hematoma vrši se probnom punkcijom na najnižem mjestu.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da svojeg ljubimca odvedete veterinaru.

OZNAKE: