Povratak

Otežano disanje kod Shih-tzua / Sužene nosnice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Moja kuja pasmine Shih-tzu (s rodovnikom) okotila je 5 prekrasnih štenaca. Međutim, jedan muški štenac nakon prvog cijepljenja (8 tj.) je počeo šmrcati nosom i smiješno hrkati kao praščić. Činilo se kao lagana prehlada. Na drugom cijepljenju veterinar ustanovio da disanje otežano zbog suženja nosnica (nozdrva). Inače, štenac naglo raste. Sada ima 3 mj. i teži 4 kg, dok je najmanja ženkica ima 2,7 kg. Veterinar, kojeg jako poštujem, objasnio mi da se kad štenac navrši 1 godinu, ako se stanje samo ne popravi, preporučuje operiranjem proširiti nosnice, a do tada treba paziti na aktivnosti i ljetne vrućine. Dobro bi mi došao još jedan savjet i konzultacija. Štenac nam je jako drag i napravimo sve potrebno za njegovo ozdravljenje, ali ostavljati muško štene uz majku baš nije preporučljivo, zato hoću biti sigurna da novi vlasnici budu zadovoljni i sigurni u njegov oporavak. S poštovanjem, Jessy


O:
Sužene nosnice kod brahicefaličnih pasa (bokseri, buldozi, mops, pekinezeri, ši-cu i slične pasmine) predstavljaju urođeni defekt hrskavice nosa, uz koji se još može javiti i produženo meko nepce te kolaps larinksa i povećanje laringealnih sakula.

U početku su obično samo sužene nosnice uz produženo meko nepce, a kako vrijeme prolazi javljaju se sve više respiratorne poteškoće. Zbog otežanog udisanja zraka kroz nos, stvara se negativni tlak i uzrokuje kolaps larinksa i povećanje sakula koje se nalaze iza glasnica pa je prolaz zraka još više otežan. U početku pas će disati glasno i otežano u situacijama kada je uzbuđen i zaigran, a kasnije zbog slabe opskrbe kisikom dolazi do cijanoze sluznica i nesvjesti. Većina pasa kompenzira nedostatak disanjem na usta, a nakon kolapsa larinksa niti to ne pomaže.
 
Sužene nosnice mogu se kirurški korigirati, ali je važno prije toga utvrditi je li i meko nepce produženo i postoje li još neke poteškoće. Kirurška korekcija nosnica izvedena na vrijeme može prevenirati ostale probleme. Pregled mekog nepca i larinksa radi se u narkozi, a obično se uz korekciju nosnica radi i resekcija nepca ako je produženo.
 
Do izvođenja operativnog zahvata psa treba poštedjeti većih napora, a važno je onemogućiti pretilost i stresne situacije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr