Povratak

Otežano kretanje i moždani udar u psa starije dobi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam njem. oštrodlakog lov. ptičara starog 15 g. 03.01. operirao je tumor i steriliziran, nakon tri tjedna dobio je lagani moždani udar. Nalazi uredni "kao u mladića", ali kosti su "starije" nego on, kaže dr. Inače čitav život zdrav. Sad se oporavlja, ali teško se diže i ponekad obavi veliku nuždu (samo mu izleti) dok spava ili dok se pokušava dići. Stražnje noge u slabe. Znam da protiv starosti nema lijeka, ali što bih mu mogla pomoći da mu olakšam dizanje. Svugdje sam stavila tepihe da mu se ne skliže. Da li bi mu išta pomogle kakve tablete za kosti ili... Zahvaljujem na Vašoj pomoći. Sonja

O: Otežano kretanje može biti posljedica oštećenja ili promjena na mišićima, tetivama, živcima, zglobovima ili kostima. Bolesti zglobova su vjerojatno najčešći uzroci šepanja i otežanog hodanja kod pasa, a najčešće su kod starijih pasa.  Uglavnom se radi o degenerativnim bolestima zglobova ( osteoartroze) koje nastaju kao posljedica trošenja zglobova u starosti. Može se  raditi o bolestima kod kojih je oštećena građa zgloba: displazija kuka i lakta, ruptura prednjeg križnog ligamenta i osteochondrosis dissecans.  Osim zglobova, zahvaćene mogu biti i same kosti, kod kojih može doći do fraktura, upala poput panosteitisa, ali i tumora.

Postoje različiti preparati namijenjeni psima, koji sadrže glukozamin i kondroitin koji pomažu u  zaštiti i izgradnji hrskavičnog tkiva.  Oni se razlikuju po sastavu, koncentraciji djelatne tvari i obliku pripravka ( prah, tablete, kapsule ili tekućina). Nekoi od spomenutih preparata su Bioiberica Cosequin DS 40 tablete, Canina GAG tablete ili prah, Vetoquinol Caniviton Forte 30 granule, Stride plus u tekućem obliku. Za svaki od spomenutih pripravaka proizvođač je naveo dozu i koliko se dugo može koristiti.
 
Moždani udar u pasa se javlja kada je poremećen dotok krvi u mozak ili zbog blokirane arterije (ishemični moždani udar) ili zbog krvarenja koje nastaje zbog rupture krvne žile u mozgu (hemoragični moždani udar). Za normalno funkcioniranje mozga, potrebni su glukoza i kisik, a njih donosi krv koja cirkulira kroz krvne žile. Prekidom normalne cirkulacije, prestaje opskrba tkiva sa kisikom i glukozom i dolazi do njegovog odumiranja.  Uzroci nastanka moždanog udara mogu biti brojni, a kakve će posljedice imati pas, ovisi o mjestu i opsegu oštećenja krvne žile, a posljedično i okolnog tkiva. Općeniti simptomi su: naginjanje glave na jednu stranu, okretanje glave na suprotnu stranu od one na kojoj vlasnik zove psa, sljepoća, gubitak ravnoteže, letargija, gubitak kontrole nad mjehurom i mokrenjem, promjene u vladanju. Ne postoji dobna, spolna ili pasminska predispozicija za pojavu  moždanog udara kod pasa. Liječenje treba započeti što prije, a cilj je smanjiti oticanje mozga, odnosno sniziti intrakranijalni tlak. Samim tim sa smanjuje oštećenje okolnog tkiva i povećava dotok krvi i opskrba sa kisikom i glukozom. Primarne uzroke nastanka moždanog udara treba liječiti da bi se spriječilo nastajanje novih udara. Rano postavljanje dijagnoze i brzi početak terapije pridonose boljem oporavku. Kod većine pasa koji prežive prvih nekoliko dana nakon moždanog udara, prognoza je uglavnom povoljna. Klinički simptomi se obično smanjuju ili povlače 48 do 72 sata nakon početka liječenja, a većina se pacijenata oporavlja za nekoliko tjedana. Nažalost, moguća su i trajna oštećenja.

Savjetujem Vam da se pri odabiru prikladnog preparata za ljubimca svakako prvo konzultirate sa svojim veterinarom koji je upoznat sa zdravstvenim stanjem Vašeg ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr