Povratak

Otečene i crvene usnice psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko spralja


Odgovara:
Jerko Špralja, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Zanima me sa čime bi mogla mazati usta mog belgijskog ovčara, natečene su mu usne i crvene. Pretpostavljam da je to reakcija na drvo dmokve jer je to grizao jučer i danas...
Hvala, Valentina

O: Otok usnice je pojava nakupljanja tekućine (produkt upale) unutar tkiva usana uslijed traume (udarac, ubod), bolesti (bakterijskih, virusnih, gljivičnih), alergijskih reakcija (hrana, lijekovi, kemijska sredstva...). Ponekad se upalna reakcija može proširiti na jezik i bukalni dio obraza. Oticanje jezika, podjezičnog tkiva može uvjetovati otežano gutanje i pojačano slinjenje, što dodatno uznemirava životinju i komplicira situaciju, stvarajući joj osjećaj panike. Ukoliko su otekline dugotrajne i bolne, otežavaju konzumaciju hrane i remete ritam prehrane.

Ukoliko su samo usnice otečene (u vidu lokalne reakcije), nastojte ih isprati s umjereno toplom vodom što obilnije i češće. Ukoliko je otečenost opsežnija, dugotrajna, uz evenualni poremećaj općeg zdravstvenog stanja, posjetite Vašeg veterinara kako bi se utvrdio stupanj alergijske reakcije i preveniralo stanje uporabom protuupalnih sredstava.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr