zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Kako mi je ženka škotskoga terijera napustila štene od 2 dana, ja sam ga počeo hraniti hranom u prahu za dojenčad 5 dana. Nakon toga uzeo sam hranu u vašem centru, BRIT CARE, s njom sam ga hranio dva dana i sad mi je počeo da cvili koda ima grčeve u stomaku! Da li da ga nastavim hraniti hranom za bebe ili hranom  BRIT CARE? Štene sada ima 8 dana... Pozdrav, Kemo

O: Općenito se smatra da je najkritičniji period života štenca što se tiče hranjenja 36 sati nakon okota. No, i nakon tog perioda mogu se javiti problemi. Ukoliko je štene ostalo napušteno od strane majke, u tom trenutku jedini je način da brigu o njegovom hranjenju preuzme vlasnik.

Dostojna zamjena kujinog mlijeka su komercijalni proizvodni mliječnih zamjenica prilagođeni upravo potrebama štenaca jer npr. kravlje mlijeko je mnogo siromašnije hranjivim tvarima nego kujino te stoga i neprihvatljivo za prehranu štenca starog nekoliko dana (stoga se formula za ljudsku dojenčad treba po jedinici

pripravka napraviti za minimalno 1/4 jača).

Idealno je nabaviti zamjensko mlijeko za štence u prahu (Brit Care, Canina, Beaphar) jer je u njemu smanjena količina lakotoze, mliječnog šećera koji štenad teže probavlja. Prije hranjenja mlijeko treba zagrijati na 38°C. Prehladno ili prevruće mlijeko može izazvati probavne smetnje kod šteneta. Prvih 10 dana štene pojede oko 35 ml mlijeka po obroka i treba ga hraniti svaka 2 sata, noću 3 puta. Tijekom 2 tjedna hrani ih se svaka 2 sata, a tijekom 3 tjedna svaka 2-3 sata. Od 5-8 tjedana jedu 5 puta na dan. Nakon svakog hranjenja potrebno je nježno masirati i stimulirati analnu i genitalnu regiju sa vatom ili gazom navlaženom sa toplom vodom. To će potaknuti štene da mokri i stimulirati pokrete crijeva. Koža na trbuhu je vrlo nježna i treba paziti da je se ne iziritira. Štene ne mora imati stolicu svaki dan, nekad može i preskočiti jedan dan. To je u redu sve dok štene dobro jede, napreduje i mokri. Ovaj postupak bi trebalo obavljati nakon svakog obroka do starosti od 21. dana. U toj dobi štencima ojačaju mišići mokraćnog mjehura i anusa. Treba obratiti pažnju na konzistenciju stolice i urina. Stolica teba biti svjetlo do tamno smeđa, djelomično formirana. Urin je blijedo žute boje.

Osim zamjenskog mlijeka i prikladne bočice za hranjenje, vrlo je važno za apetit i probavu štenca i temperatura okoline. Naime, štene tek sa dva i pol tjedna starosti ima sposobnost termoregulacije i isključivi izvor topline je temperatura okoline. Hladnoća je u ovim zimskim mjesecima jedan od glavnih faktora, odnosno uzroka pojave nelagode tj. cviljenja kod štenadi, stoga, svakako provjerite nije li mu hladno na mjestu gdje boravi jer je preporučena temperatura u leglu starom oko tjedan dana oko 36°C, a tek se pri kraju drugog tjedna spušta do 26°C.

Grčevi koji su najčešći uzrok plači kod dojenčadi, nisu tipičan uzrok i kod pasa. Općenito se smatra kako štenad ove dobi cvili iz dva razloga: prvog već spomenutog hladnoće ili je pak glad u pitanju. Moguće se kod Vašeg štenca radi i o gladi a naročito ako ste pod pojmom hrana Brit care mislili gotovu hranu za štence a ne Brit Care zamjensko mlijeko. Naime, gotove hrane nisu prilagođene ovako malim štencima jer nisu nutritivno i energetski snažne da podmire potrebe metabolizma štenaca starih nekoliko dana. Ukoliko se ipak radi o zamjenskom mlijeku, moram napomenuti kako su moguće probavne smetnje kod promjena hrana pa se općenito preporuča umješavanje sa postojećom hranom kroz minimalno dan do dva. Takve probavne smetnje se prvenstveno menifestiraju proljevom a isto vrijedi ukoliko se daje previše mlijeka po obroku kao i ukoliko se razvije intolerancija na dano mlijeko.

Ukoliko se radi o zamjenskom mlijeku koje dajete, preporučila bih Vam da nastavite sa istim načinom prehrane i obroke dajete svaka 2-3 sata. Štene bi trebalo držati u suhom i mirnom prostoru, koristiti podloške na kojima bi ležalo i mijenjati ih na kraju dana kako bi se održavala higijena. Treba kontrolirati i zapisivati njegovu tjelesnu težinu, kontrolirati da li ima stolicu (i kakva je oblika i boje) i masirati trbuščić nakon svakog hranjenja.

Štene se polako odbija od mliječne ishrane tek kada navrši 3 tjedna života i tada se prelazi na kašicu za štence i polako ih se uvodi u "svijet suhe hrane" za pse. Suha hrana za štenad se u početku vlaži toplom vodom, raskuhanom rižom, mesnom juhom ili zamjenskim mlijekom pri čemu treba napomenuti kako je preporučljivo štenetu davati bar dva mliječna međuobroka dnevno sve do dobi od oko 3 mjeseca.

Vrlo je važno štene očistiti i od unutarnjih parazita (glista). Općenito o čišćenju štenaca od glista pisala je kolegica Dunja Herceg, dr. vet. med. u svom odgovoru Čišćenje od glista.

Budite uporni i nadam se da će sve dobro proći i da će se štence uspješno oporaviti.

Svakako, ukoliko primijetite poremetnje stolice u vidu intenzivnog proljeva, općenitog lošeg stanja i odbijanja hrane, morati ćete se uputiti u Vašu ambulantu kako bi se štenetu pružila adekvatna medicinska pomoć.

OZNAKE: