sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: U psa sam primjetio da su mu natečeni testisi i trese se. Veterinarske stanice nemam u blizini da ga vodim pa se vama obraćam ako može bilo kakva pomoć ili savjet šta bih trebao da radim da li je potrebno ići veterinaru ili nije. Pas se trese kao da mu je zima, a nešto je i tužan, ne igra se, ne trči, ne laje. A kad se malo pipne po stražnjici odmah zaciči i bježi. Pregledavao sam mu da ga nije šta ujelo ili krpač, ali nije samo su mu natečeni testisi i ne dozvoljava dodirivanje. Srdačan pozdrav, Nisvet

O: Postoji više uzroka koji mogu dovesti do pojave oticanja i bolnosti testisa. Upala testisa (orchitis) može nastati zbog traume,  infekcije, a uzrok promjena mogu biti i tumori. Upalom mogu biti zahvaćeni jedan ili oba testisa, a bolest po toku može biti akutna ili kronična.

Najčešći uzročnici infekcije su Brucella canis, Mycoplasma sp. Streptococcus sp. Staphylococcus sp. i Proteus sp.

Uzročnici  mogu ući preko inficiranih rana ili se širiti krvlju sa upalnih promjena na drugim dijelovima organizma npr. na prostati, abdominalnoj šupljini ili mokraćnom mjehuru.

Simptomi koji se javljaju kod akutne upale su otečenost, bolnost i temperiranost testisa. Koža je napeta, a ponekad i tjestaste konzistencije. Pas može biti uznemiren, traži hladnije mjesto za ležanje, liže testise, a i na najlakši dodir može reagirati bolno. U kroničnoj fazi bolesti testisi mogu atrofirati zbog propadanja tkiva.  Akutnu upalu liječimo antibioticima, postavljanjem suspenzorija te hladnim oblozima.

Hidrokele je nakupljanje serozne tekućine između parijetalnog i visceralnog lista tunike testisa. Ovo stanje nastaje kao posljedica nakupljanja tekućine u trbušnoj šupljini, upale testisa ili novotvorevine na testisu. Nastaje mekana, elastična oteklina skrotuma koja je u akutnim slučajevima bolna i temperirana. Liječi se  odstranjenjem zahvaćenog testisa.

Hematokela je nakupljanje krvi u ovojnici testisa koje nastaje kao posljedica traume testisa ili skrotuma. Liječi se aspiracijom krvi i ispiranjem, čime se smanjuje mogućnost nastanka priraslica. S obzirom na to što ste opisali, Vaš pas sigurno osjeća bol i neugodu. Drhtanje je jedan od znakova, a mirovanje i reakcije poput cviljenja i bježanja nakon dodirivanja, svakako ukazuju na to postoji određeni problem.

Nažalost, na ovaj način se ne može postavljati dijagnoza, pa Vam savjetujem da svakako potražite pomoć veterinara koji će samo na temelju pregleda moći postaviti točnu dijagnozu i odrediti terapiju.

OZNAKE: