Povratak

Otrovanje krvi (sepsa)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: 48 sati  nakon okota jedno štene je uginulo. Od samoga početka bilo je dosta hladno i nije baš sisalo ma koliko sam pokušavala staviti ga na sisu. Da li se radi o septikemiji ili ne jer ostali štenci (ima ih jačih i slabijih) su živahni i traže mamu i redovito sisaju. Naime, ovo je prvo leglo i bilo ih je ukupno 11 štenaca. Molim Vas, kako se spriječava takvo oboljenje jer ne bih htjela izgubiti štence i naš mazu "- njihovu mamu. Anita

O: Otrovanje krvi (Septicaemia, sepsis) je stanje u organizmu koje nastaje kada bakterije i njihovi toksini probiju obranu organizma i prodru u krv.

Iz krvi se, zatim, raznose u sva tkiva i organe pa tamo očituju svoja patogena svojstva.

Uzročnici sepse su raznovrsne bakterije, a ako one uzrokuju i gnojne metastaze, govori se o pijemiji.

Klinička slika bolesti ovisi, osim o toku bolesti, i o poremećajima u funkciji oštećenih organa. Akutna sepsa počinje naglo (visoka groznica, učestalo bilo i disanje).  Životinje su omamljene, ne jedu, a sluznice su im zažarene, nečiste i često prožete točkastim krvarenjima. Ubrzo se očituju znakovi šoka i zatajenja srca, a istodobno ili nešto kasnije kliničkoj se slici pridružuju i simptomi povezani s oštećenim organima (upala miokarda i endokarda, pluća, bubrega, zglobova, mozga i dr. ). Kronična sepsa obično je remitirajućeg toka s umjereno povišenom temperaturom, dok u kliničkoj slici prevladavaju simptomi povezani s organima zahvaćenim patološkim procesom.

Dijagnoza se temelji na opisanoj kliničkoj slici, na dokazu žarišta procesa ili mikroorganizama u krvi (hemokultura, biogram).

Liječenje: utvrditi i suzbiti primarno žarište, u akutnim slučajevima, u prvih par dana upotrijebiti kemoterapeutike širokog spektra i/v; osim antiseptičnog liječenja, preveniramo zatajenje srca i šok te simptomatski liječimo oštećene organe; vitamin C; poboljšati životne uvjete i prehranu.

O uzrocima uginuća novorođenih štenaca pisala je kolegica Davorka Balantin, dr.vet.med., ovdje.

O uginuću legla pisala je kolegica Martina Kuzmanić, dr.vet.med., ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr