silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam njemačkog ovčara starog 4 godine. Prije više od mjesec dana primjetila sam na njemu da ga boli u vratu, tj. on namjerno okrene glavu u desnu stranu, prema leđima i onda zacvili, jede normalno, ali ne može jako usta otvorit, zagrist nešto, tako da kosti uopće ne jede, nakon toga primjetila sam da se pa teško diže na zadnje noge, kad je u boksu, kad leži, jako polako, a kad smo u šetnji onda je sve uredu, otišli smo veterinaru koji mu je dao injekcije i pošto je to djelovalo 10-ak dana dao nam je tablete za displaziju kukova, no ja ne vidim poboljšanje od tih tableta. Za vrat je rekao da je možda vratna kralježnica, a to bi valjda prestalo bolit od tih lijekova, gledao mu je uho  tu je sve u redu, limfni čvorovi nisu natečeni. Ne znam kako da mu pomognem, tražila sam po internetu ali jednostavno neznam šta bi moglo biti. U zadnje vrijeme zna jest zemlju, čitala sam da se to dešava kad mu fali vitamina, dali je možda to povezano s čim. Nije naučen na vožnju u autu i taj sam put do veterinara je bio užasan, tako da prijevoz do rendgena, do Zagreba bi bio problem.
Unaprijed Vam zahvaljujem.
Martina

O: Simptomi koje opisujete kod Vašeg ljubimca mogu ukazivati na ozljedu kralježnice, a najčešća od njih je hernija diska ili klasično uklještenje izlaznih živaca u kralježnici. Puno češće se javlja u pasa nego u mačaka.

Rizični faktori su obično genetska predispozicija, a mogu biti i debljina i nedostatak mišićnog tonusa. Češće zahvaća pse određenih pasmina, kao npr. jazavčare, bigle, koker španijele, pekinezere, buldoge i manje pudle. Mogu oboljeti i sve ostale pasmine, a pogotovo one koji imaju smetnje u razvitku hrskavičnog tkiva. Bolest se može javiti u svakoj životnoj dobi.
 
Zadaća međukralježničkih diskova je da povezuju kralješke i leđnu moždinu i time daju kralježnici elastičnost i potporu. Oštećenje diska bilo koje vrste može dovesti do njegovog iskakanja, otečenja, rupture ili uklještenja. Posljedično dolazi do bolne kljenuti (pareze) ili čak i totalne paralize živaca, ovisno o mjestu i stupnju oštećenja leđne moždine. Oštećenje je rezultat mehaničkog pritiska diska na leđnu moždinu, što dovodi do cirkulatornih i kemijskih promjena u okolnom tkivu.
 
Klinički znakovi ovise o mjestu i stupnju oštećenja. Kod svih ćemo imati opće simptome, kao npr: gubitak apetita, bolno cviljenje, sakrivanje od pogleda ukućana, a neki ljubimci mogu i povraćati. Ako je uklještenje nastupilo na vratnoj kralježnici, životinja može imati zakrivljen vrat ili grč mišića vrata, može šepati na jednu ili obje prednje noge. Ako se bolest javlja na grudnom ili slabinskom dijelu kralježnice, životinja može imati povijena leđa, slabost prednjih nogu, zatim se to može proširiti i na stražnje noge s potpunom paralizom i inkontinencijom (nesposobnost kontrole mokraćnog mjehura i debelog crijeva). U najtežem slučaju može doći do gubitka osjetne funkcije na sve 4 noge.
 
Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkih znakova bolesti, neurološkog pregleda, RTG pretrage, mijelografijom (kontrastna pretraga kralježnice), a u najnovije vrijeme sigurna se dijagnoza može postaviti magnetnom rezonancijom ili kompjuteriziranom tomografijom.
 
Liječenje se sastoji uglavnom u mirovanju. Najbolje da se životinja smjesti u neki ograđeni prostor i da se ne kreće. U težim slučajevima gdje je prisutna pareza ili paraliza, treba što prije smanjiti otečenje leđne moždine, upalu, pritisak i tak vratiti funkciju leđne moždine na normalu. To se može lijekovima ili kirurškim putem, ovisno o nalazu neurološkog pregleda i naravno kondiciji psa. Lijekovi za smanjenje bola daju se s oprezom i to samo ako je životinja pod veterinarskim nadzorom jer smanjenjem boli životinja postaje aktivnija i to može dovesti do pomicanja diska i jačeg oštećenja leđne moždine.Kirurška terapija će biti preporučena u slučajevima kada su prisutni progresivni neurološki ispadi, a zahvat se sastoji u oslobađanju pritiska na leđnu moždinu.
 
O toj problematici možete opširno pročitati u prijašnjim odgovorima kolegice Zdravke Rumihe, dr.vet. med. naslovljenim Ozljeda kralježnice - terapija i oporavak te  Prolabirani disk (Disc protrusion) - hernija diska.

Bez detaljnijih pretraga, posebno RTG pretrage, nažalost ne može se postaviti  točna dijagnoza.
 
Što se tiče tableta za displaziju kukova, pretpostavljam da se radi o tabletama koje sadrže glukozamin i hondroitin. To su složeni šećeri koji se ugrađuju u hrskavice i vezivna tkiva i donekle ih obnavljaju, ali se trebaju davati kroz duže razdoblje (više mjeseci) da bi se vidjelo poboljšanje. Takve se tablete uvijek preporučaju kao potporna terapija pri ozljedama zglobova , a može se davati i kompleks vitamina i minerala.

Naime, kod takvih stanja se obično propisuju lijekovi protiv bolova i miorelaksansi, ali s oprezom i obično samo kroz prvih 14 dana nakon ozljede , jer ako psa prestane boljeti,  on nastavi raditi pokrete koji su doveli do ozljede. To su najčešće skokovi u zrak za loptom pa nezgodni doskoci, trčanje po stepenicama, skokovi sa povišenog  i sl.

Pri takvim ozljedama obično  nisu nastale ozljede na kostima pa nisu posebno indicirani preparati koji sadrže kalcij i fosfor , jer su kod odraslog psa kosti izgrađene pa ih nije potrebno obnavljati. Ono što se preporučuje za oporavak vezivnog tkiva su preparati koji sadrže glukozamin i hondroitin, tj. preparati koji se koriste za jačanje zglobova, ligamenata, tetiva i hrskavica.

Od takvih preparata  u Pet centrima možete nabaviti: Petvital GAG - preparat koji pruža odličnu opskrbu sustava za kretanje s glikozamin glikanom (GAG). Njegovim djelovanjem obnavlja se i stabilizira struktura vezivnog tkiva (tetive, ligamenti, zglobna hrskavica, diskovi). Ovaj preparat je visokovrijedan kompleks prirodnih tvari koje povoljno djeluju u vrijeme skotnosti, u fazi rasta, kod povećanog opterećenja sustava za kretanje, a isto tako i kod starijih životinja. Sadrži aminokiseline i brašno morskih algi, osušene zelene usnate školjke te vitamin E i selen kao zaštitu od štetnih tvari koje nastaju staničnom mjenom tvari. Preparat je u prodaji u obliku tableta te praška.

Također, u našoj ponudi je i Caniviton forte prah s visokim sadržajem glikozaminoglikana (hondroitin sulfat). Caniviton je dopunsko sredstvo hrani za stabilizaciju lokomotornog sustava u pasa s visokim sadržajem glikozaminoglikana (hondroitin sulfat). Glikozaminoglikani pripadaju velikoj skupini tzv. šećera s učinkom na zglobove i to tako da regenerira hrskavice, tetive i ligamente, održava ih gipkim te na taj način olakšava nesmetano kretanje. Caniviton se pokazao izvrsnim nakon velikih opterećenja tetiva, ligamenata i zglobova. Dodatak L-karnitina u preparatu omogućuje bolji rad srca i skeletne muskulature i skraćuje vrijeme odmora nakon sportskih natjecanja. Dodatak joda podupire metaboličke procese te tako potiče vitalnost životinja. Dodani vitamin C i selen povećavaju zaštitu tkiva od njegovog oštećenja toksičnim metaboličkim produktima te tako preveniraju otok zglobova koji se može javiti uslijed nedostatka. Za efektivno jačanje i dugotrajnu zaštitu hrskavice preporuča se, npr. Caniviton, primjenjivati kroz period od najmanje 3 mjeseca.

Slični preparati su Consequin i Synoquin tablete ili Stride plus u tekućem obliku.

Također, spomenut ću i programe medicinske hrane renomiranih proizvođača kod takvih indikacija: Hill's Prescription Diet "j/d", Royal Canin Veterinary Diet "Mobility support", Eukanuba Veterinary Diets, program "Joint Mobility" te Purina "Joint Mobility".

I posljednje, fizikalna terapija koja pomaže vraćanju mobilnosti zahvaćenog ekstremiteta, smanjivanju neugodnosti te prilagodbe na novo fizičko stanje. U fizikalnoj terapiji koriste se sljedeće metode: masaža i manipulacija - služi kod smanjivanja ukočenosti i boli pri povećavanju aktivnosti oboljelog ekstremiteta te dovodi do bržeg oporavka potičući cirkulaciju krvi. Masaža održava i tonus mišićja te prevenira koštano-mišićnu degeneraciju. Zatim, stimulacija električnom strujom - niska jakost struje spriječava atrofiju mišićnog tkiva i ubrzava oporavak. Sljedeća, terapija toplinom - hladni oblozi smanjuju otečenost i upalu tkiva nakon 24-36 sati nakon ozljede dok topli oblozi olakšavaju simptome, stimuliraju cirkulaciju ozljeđenog tkiva te opuštaju mišićna vlakna. Terapijski uzltrazvuk - ultrazvučni valovi ciljano se usmjeravaju prema oštećenom tkivu što stimulira cirkulaciju krvi i ugrijava oštećeno mišićno tkivo dublje od toplih obloga. Najčešće se koristi u kombinaciji sa masažom čime se ubrzava vrijeme oporavka. Terapijsko vježbanje - posebne vježbe koje pojačavaju stupanj pokretljivosti i povratak normalne funkcije ozlijeđenog ekstremiteta. Vježbe se preporučuju u ovisnosti o zdravstvenom stanju psa isto kao i trajanje izvođenja vježbi i njihov intenzitet. I, posljednja, terapija vodom - izvodi se u posebnim bazenima sa pokretnom trakom čime se povećava jačina, fleksibilnost i izdržljivost mišićnog tkiva.

Za pomoć se možete obratiti na Veterinarski fakultet na Zavod za rentgenologiju, ultrazvučnu dijagnostiku i fizikalnu terapiju, gdje Vas stručno osoblje može uputiti u pravilan način vježbanja, kako bi se funkcija kretanja u Vašeg ljubimca što prije oporavila. Prilažem Vam i telefonski broj Veterinarskog fakulteta kako biste se mogli dogovoriti za termin pregleda ili konzultacije: 01/2390-111.

OZNAKE: