franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam psa kojeg je prije 4 dana udario auto. Na nozi se ne vide oštećenja, ali se nikako ne oslanja na tu nogu i teško se kreće. Što činiti? Kod nas veterinari takve ozljede ne liječe. Andrija

O: Bilo kakve mjere koje bi trebalo poduzeti kod Vašeg psa, prvenstveno ovise o vrsti i lokaciji ozljede. Najmanje što se može dogoditi je nagnječenje mekih tkiva, a moguće su i različite druge, teže ozljede poput loma. Vjerujem da razumijete kako je zbog toga nemoguće iz ove pozicije uputiti bilo kakav konkretan savjet, osim da Vašeg psa odvedete veterinaru.

Nogu bi trebalo pregledati barem palpacijom, a rendgenološka pretraga bi potvrdila ili eliminirala postojanje loma. Osim loma i nagnječenja tkiva, moguće je i oštećenje živaca. Kako ove ozljede mogu biti različitog intenziteta, od blagih, koje su prolazne i ne ostavljaju trajne posljedice, pa do ozbiljnijih ozljeda sa posljedicama poput doživotnog hramanja, veterinarska pomoć bi u svakom slučaju bila važna.

Bez veterinarske intervencije, organizam će izolirati ozljedu i sanirati je koliko je to moguće. Čak i u slučaju loma, nastupit će procesi reparacije, s time da će koštani ulomci ostati u položaju koji se formirao u vrijeme ozljede. Naveli ste kako je nezgoda nastupila prije četiri dana, što znači da su ti procesi već uznapredovali.

OZNAKE: