silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam koker španijelku staru 10 godina. Upravo ovih dana liječena je antibioticima radi problema vezanih uz gastritis i akutnog napada gušterače. Krvna slika je u normali, nema temperaturu i preporuka veterinara je da je još narednih tjedan dana hranim kuhanim pilećim mesom uz dodatak riže, a nakon toga da joj nabavim superpremium hranu za seniore. Obzirom da nisam upućena u tu vrstu hrane, a na netu je previše informacija, molim Vas za savjet kakvu hranu tražiti i pod kojim nazivom.

Unaprijed Vam hvala na odgovoru.

O: Pankreatitis (upala gušterače) je ozbiljna bolest , osobito u akutnom obliku.  Uzroci su različiti, a  jedan od najčešćih  je nepravilna prehrana (pankreatitis je češći u debelih životinja), upotreba  nekih lijekova, opstrukcija izvodnog kanala pankreasa, trauma, a mogući su i drugi uzroci.

Klinički znakovi su povraćanje, ponekad proljev, bolovi u trbuhu, a ti simptomi nisu tipični samo za tu bolest.

Pankreatitis najčešće viđamo kod pasa srednje životne dobi, predebelih i to nakon konzumacije masnog obroka. Akutni pankreatitis je vrlo ozbiljno stanje jer u vrlo kratkom vremenskom razdoblju može doći do nastanka šoka. Bolesni psi uvijek su dehidrirani, a sve je praćeno i povišenom tjelesnom temperaturom. Prisutna je i jaka bol u području želuca  pa je bolesna životinja nemirna i cvili. Bez intervencije veterinara akutni pankreatitis može biti fatalan.

Terapija se sastoji u nadoknađivanju izgubljene tekućine i elektrolita te u određivanju strogog posta jer se pankreatitis ne liječi antibioticima, pošto oni ne mogu djelovati na žlijezdano tkivo. Nakon oporavka veliku pažnju moramo posvetiti pravilnoj prehrani.  

Opširnije o problematici gastritisa i pankreatitisa pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med., u prijašnjem odgovoru naslovljenom Povraćanje žućkaste sluzi.

Preporučljivo je psa hraniti medicinskom hranom prilagođenom toj bolesti, u kojoj je smanjen postotak masnoće. U ljekarnama Pet centra možete pronaći takve hrane i to Royal Canin dog Gastrointestinal low fat ili Hill`s Canine  I/D  low fat. Uz pomoć takve hrane, uz nisku  razinu masti, gušterača se ne opterećuje i upala se polako smiruje. Za starije pse ionako nije preporučljiva prekalorična hrana pa superpremium hrane koje su deklarirane za starije pse obično imaju smanjeni udio masti. U trgovinama  Pet centra također možete naći i superpremium i premium hrane za starije pse srednje veličine kao što su Brit Care, Royal Canin, Hill`s, Eukanuba, Pro plan, Alleva i dr.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: