dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam problem koji ne znam kako riješiti. Imam samojeda muškog starog 5 godina, koji nam je stvarno pravi ljubimac, kojem priuštimo hranu, vitamine, njegu, češljanje, maženje , igranje po dvorištu... Mazan je i dobar, međutim problem je u njegovom bježanju koje je sve učestalije. Ima blizu 40 kg i jako se boji grmljavine. Ali sada, po najnovijem, ne bježi samo kada je grmljavina, nego i ne znam iz kojeg razloga.  Uzela sam kod Vas tabletice koje mu dajem za smirenje kod grmljavine, ali nisam primijetila poboljšanje. Pobjegne kod susjeda koji je do nas pa onda redom u svako dvorište ulicom, mi za njim trčimo (uspjeli smo ga dva puta uhvatiti - makar na nas reži kao da nas ne pozna). Jučer je iz čistog mira pobjegao istim putem, ali smo ga uspjela uhvatiti u dvorištu kod susjeda, međutim više ne znamo što raditi. Jedva smo ga na lajni doveli kući. Napominjem da bježi noću, kada se sve smiri. Doduše, tamo oko pola 12 u noći samo počinje uznemireno trčkarati i zagledavati gdje bi mogao preko. Sve smo zagradili (imamo veliko dvorište), podigli ogradu, ali on nađe načina da preskoči pa čak se i penje. Najljepše Vas molim, što da napravimo, s obzirom da se suprug i ja više nemamo snage noću boriti s njim i trčati za njim jer imamo preko 60 godina.

Drag nam je i teško bismo bez njega. Bojimo se da kad pobjegne ne nastrada negdje ili da ne napravi neku štetu susjedima jer ne znamo kako bi reagirao na nepoznatog i na nepoznatom terenu (jer i na nas reži u tim situacijama). Još jednom, molim Vas odgovor i pomoć . Što i kako dalje, još više dignuti ogradu - kao u zatvoru, možda su u pitanju hormoni (da li kastrirati)?
Najljepša hvala unaprijed. Gordana

O: Kada je pas vani, najčešći razlog bježanja iz dvorišta je dosada. Potrebno je da pas ima dnevnu rutinu, odnosno točno vrijeme hranjenja, igre, rada. Na taj način pas će imati ispunjen dan te će se odnos prema vlasniku i prostoru poboljšati.

Posebno je bitno da sa psom svakodnevno odradite vježbe poslušnosti. Pas će se kroz te vježbe ponovno naučiti gdje je njegovo mjesto u Vašem životu, a Vi ćete bolje upoznati psa. U početku neka vježbe budu vrlo kratke, psa često nagrađujte, budite pozitivni i veseli.

Psa stavite na desetmetarski povodac i u početku vježbate samo jednu zapovijed, primjerice uvježbavajte dolazak na poziv i pritom nagrađujte psa. Mijenjajte nagrade koje dajete psu za dobro izvršenu radnju i uvijek završavajte s nagradom. Možete psa nagraditi igrom, baciti mu lopticu i pozvati ga da Vam je donese. Kada Vam donese lopticu, mijenjajte je za drugu lopticu.

Prilikom izlazaka sa psom iz dvorišta imajte povodnik, uvijek stanite i zatražite od psa da obrati pažnju prema Vama, pažnju također nagradite i tek tada izađite iz dvorišta. Učinite zajedničku šetnju i igru zanimljivom pa tako neka pas traži Vašu skrivenu lopticu ili nešto što jako voli. Ne zaboravite da ste Vi vođa i da Vi određujete i pravac i brzinu kretanja u šetnji. Prilikom šetnji također održite pozitivno i vedro raspoloženje, nagrađujte svaki pogled ljubimca prema Vama.

Potrebne su duge šetnje i mnogo vremena provodite zajedno, a ako je moguće dozvolite mu da provodi vrijeme u kući.

Puno je bolje biti ustrajan u vježbanju poslušnosti motivacijskim metodama te na taj način izgrađivati odnos sa psom, nego bazirati odnos na korekcijama. "Pseći trikovi s priručnikom za trening" knjiga je koja bi Vam mogla biti od koristi, a dostupna je i u ponudi Pet centra.

Nisam sigurna bi li kastracija promjenila ponašanje Vašeg psa jer se radi o navici bježanja.

OZNAKE: