Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moj njemački ovčar je star 8 mjeseci i ne znamo što da učinimo s njim. Grize sve što signe, tako je jučer izgrizao plastiku na novom akumulatoru, a noćas uglove drvene klupe u ljetnikovcu. Naime već je grizao ogradu na balkonu i nekako je prestao, a sad je red na ljutnikovcu. Imam Friskies sprej za odbijanje ali ne pomaže, kad ja našpricam on to čak liže. Što učiniti? Imali li neki koji je gorak ili smijemo li posipati tu papar da to više ne dira? Ni kazna ne pomaže.
Unaprijed hvala! Maja

O: Mladi psi počnu istraživati svijet oko sebe onog trenutka kad progledaju.

Stavljanje u usta, griženje i žvakanje predmeta dio je njihovog istraživanja, no to ponekad može rezultirati ozljedom Vašeg ljubimca ili oštećenjem vrijedne imovine. Grizenje predmeta prirodna je potreba pasa. Rast zubiju, nervoza, dosada i nedostatna aktivnost mogu potaknuti Vašeg psa na pretjerano grizenje stvari.

Grizenje je jedan od najčešćih problema vlasnika štenaca i pasa adolescentske dobi. Štenci imaju zubiće poput iglica i uživaju grickati šake, ruke, stopala, hlače, rukave majica i sve ostalo do čega im njuškica može doći. Samo iz razloga što Vaš pas voli grickati ne znači da imate agresivnog ili lošeg psa. To jednostavno znači da imate normalnog psa. Istraživanje stvari sa ustima potpuno je prirodna potreba mladih pasa.

Postoje neki osnovni koraci kojima ćete naučiti psa što smije, a što ne. Prije nego što počnete s treniranjem osigurajte se omiljenim igračkama i poslasticama. I zapamtite: dosljednost je ključ uspjeha. Jedan od načina je da ga opskrbite mnoštvom igračaka sigurnim za igranje i žvakanje, starom odjećom, kućnim predmetima i sl. Nagradite psa kad žvače nešto što mu je dozvoljeno, pa će brže shvatiti dobro ponašanje. Kad ga primijetite da žvače neki predmet koji ne smije, odvratite mu pozornost nečim drugim i tada ga nagradite. Nemojte pokušavati objašnjavati da to ne smije raditi već ga nagradite. Naučite ga naredbi "ostavi". Kazna mora biti u pravo vrijeme da bi bila djelotvorna. Nema osobitog efekta kažnjavanje nekoliko sati nakon uništenog vrijednog predmeta, osim ako Vaš pas nije uhvaćen na djelu ili tek nekoliko trenutaka nakon. Vaš ljubimac ne može logički povezati kaznu s uništenim predmetom osim ako nije u pravo vrijeme.

Ponekad se mladi psi ovako destruktivno ponašaju kako bi privukli pažnju vlasnika. Vrlo brzo otkriju kako lošim ponašanjem pridobiju Vašu pozornost. Pas koji mirno leži u svom kutu u pravilu je ignoriran, a čim učini nešto što nije smio, u središtu je pozornosti. Pas može previdjeti činjenicu da ste nesretni njegovim ponašanjem i usredotočiti se na otkriće kako je to bio uspješan način da privuče Vašu pažnju. Mladi psi nauče razlikovati prihvatljivo i neprihvatljivo ponašanje. Ako je Vaš pas pronašao način privlačenja vaše pažnje uništavanjem, razmislite kako prekinuti neželjenu radnju. Slijedeći put kad učini slično ignorirajte ga koliko to teško bilo. Vašeg psa neće biti briga da li Vi ljutiti vičete ili se smijete sve dok sudjelujete i bavite se s njim.

Provodite više vremena sa svojim psom. Pružite mu više kretanja, naročito prije nego što ga ostavite samog. Ako se umori, radije će spavati nego nešto gristi. Zatim, pružite Vašem psu postepeno sve više slobode bez kontroliranja, no u početku provjeravajte ga svakih 5-10 minuta. Polako produžujte vrijeme koje provodi sam. Većina štenaca nisu od povjerenja u prvoj godini života, pa neka Vas to ne obeshrabri.

Osim spreja koji ste naveli, u Pet centru možete pronaći i:

Dr. Ch. Hinterbuchnerov Apexan sprej - gorka jabuka (bitter apple) za pse i mačke

Dr. Ch. Hinterbuchnerov Pet Stop sprej - prskajuće sredstvo s biološkim odbojnim mirisom kojeg ne podnose psi i mačke

Beaphar Anti Knabbel sprej - protiv griženja predmeta i namještaja

Nadam se da sam pomogla i da ćete uspješno riješiti problem griženja.

OZNAKE: