dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Vlasnici smo labradora i nikad nismo imali sličan slučaj sa njim... naime, zadnja 2 dana ima nagone na povraćanje koji mu dođu jedni za drugim dok hoda ili trči. U njegovom ponašanju nema razlike i dalje najnormalnije reagira veselo i zaigrano samo što ima to tjeranje na povraćanje što pomalo zvuči i kao kašalj... Probali smo mu dati da jede trave koja bi mu stimulirala želudac, ali od toga mu je bilo samo da je izbacio bar nešto iz zeluca, ali ostalo vrijeme je suho hrapanje... Možete li nam dati neki savjet?
Puno vam hvala, Monika

O: Prema Vašem kratkom opisu daje se naslutiti da Vašeg psa ima ili probavni poremećaj ili poremećaj disanja, vezano uz Vaš navod da se povraćanje javlja u hodanju ili nakon trčanja i da zvuči kao kašalj.

Psi kao mesojedi inače po svojoj prirodi vrlo lako mogu povraćati pa dosta često to i čine iz bezazlenih razloga, međutim povraćanje ili napinjanje na povraćanje može biti i važan pokazatelj zdravstvenog statusa ljubimca.

Više o povraćanju je pisao kolega  u ranije objavljenom odgovoru Povremeno i kontinuirano povraćanje psa.

U ljekarnama Pet centra možete pronaći i medicinsku hranu za slučajeve poremećene probave proizvođača Hill's (Canine i/d), Royal Canin i Eukanuba (Intestinal) i  Purine EN, koje su lakše probavljive i stoga ne opterećuju probavni sustav. Sve navedene hrane dostupne su u suhom i mokrom obliku, a preporučam započeti dijetu mokrom hranom (u obliku konzerve) prvih nekoliko dana te nakon toga uvoditi suhu hranu pod istim nazivom. Ovakva dijeta mora trajati minimalno 7 do 10 dana, u dnevnoj dozi prema tabeli naznačenoj na pojedinom pakiranju, a koju treba podijeliti u više manjih obroka, od pet do šest.
 
Dispneja ili otežano disanje ponekad može ukazivati na ozbiljan znak poremećaja zdravlja. Njegovi uzroci se mogu nalaziti u zatajenju srca, teškim slučajevima astme, alergijskim reakcijama, bronhitisu, upali pluća, paralizi ili opstrukciji dušnika. Samo liječenje se provodi ovisno o dijagnozi.
 
Ispravna dijagnoza je osnovni preduvjet kako liječenja tako i postavljanja prognoze samog liječenja. Stoga Vam savjetujem da s ljubimce posjetite veterinara koji će kliničkim pregledom ustanoviti o kojem se poremećaju radi s obzirom na to da su navedeni simptomi općenitog karaktera.

OZNAKE: