Povratak

Pas je bezvoljan i povraća / Leukopenija (smanjen broj neutrofilnih granulocita)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam  psa star 5 mjeseci sav je razigran, ali prije dva dana se razbolio, ne jede sav je bezvoljan, povraća. Danas smo ga vodili veterinaru. Dali su mu pastu za gliste i dvije inekcije. Rekli su da mu u krvi fali leukocita. Dali su nam nekakve tablete. No, kad smo došli kući i stavili ga u košaru ,dok je ležao, trbuh i noge su mu se počele trzati. Molim vas recite mi uzrok tome. Hvala. Matea


O:
Mlade životinje su općenito osjetljivije prema infekciji i invaziji parazitima. Kompletna krvna slika je osnovna laboratorijska analiza krvi koja se radi zbog procjene općeg zdravstvenog stanja i otkrivanja različitih poremećaja poput anemija, infekcija, virusnih oboljenja, stanja uhranjenosti organizma i izloženosti otrovnim materijama. Ovom analizom krvi dobiva se uvid u broj i kvalitetu eritrocita, trombocita i leukocita. Naziv leukocit podrazumijeva nekoliko vrsta stanica, a naziv leukopenija označava smanjenje ukupnog broja leukocita. Leukopenija ili leukocitopenija je naziv za smanjen broj leukocita (bijele krvne stanice) u krvi ispod normalnih vrijednosti, koji se može javiti kao posljedica određenih bolesti organizma, uzimanja određenih lijekova ili izlaganja određenim vanjskim utjecajima.
Leukopenija može biti po život opasno stanje jer je smanjen broj neutrofilnih granulocita (neutropenija) uzrokuje smanjenu mogućnost obrane organizma od infekcija.
Uzroci leukopenije mogu biti npr. određene bolesti i limfomi, različite infekcije i sepsa, aplastična anemija, vanjski utjecaji npr. kemoterapija, radioterapija, lijekovi, nedostatak vitamina B12, folata ili minerala (bakar, cink).

Potreban je opći klinički pregled, uključujući i pregled usne šupljine (desni), auskultacija i palpacija trbuha, mjerenje tjelesne temperature i težine. Zatim, kompletna krvna slika i analiza urina kako bi se isključile neke bolesti unutarnjih organa, RTG snimka prsne i trbušne šupljine, koprološka pretraga, te dodatne pretrage u ovisnosti o inicijalnim nalazima. Prema nalazima kompletnog pregleda preporučit će se odgovarajuća terapija. Povraćanje i slabost je jedino navedeni simptomi i koji mogu biti izazvani s velikim brojem čimbenika,stoga je ovim načinom vrlo je teško odrediti dijagnozu i lječenje.Ponovo se obratite veterinaru koji bi bio u mogučnosti da provede rehidraciju i vitaminizaciju što će poboljšati opće stanje a i prema potrebi provesti antibiotsku terapiju. Na tržištu postoji i posebna medicinska hrana namijenjena životinjama s probavnim poteškoćama i povračanjem: Hill's "i/d", Royal Canin "Gastro Intestinal", Eukanuba "Intestinal", Purina "Gastro Enteric"  Možete davati svaka 3 – 4 sata u manjem obroku.

Tekućina koju životinja dobije oralnim putem odnosno koju popije najčešće nije dostatna budući da se zbog povraćanja ne uspije apsorbirati dovoljna količina. Osim same vode, psu možete dati i neku od otopina za rehidraciju kao što je Royal Canin "Rehydration support" ili Newborn "Hydraboost" koje sadrže i potrebne elektrolite U terapiji se obično uz antibiotike koristete i preparati protiv povraćanja (Reglan, Peptoran), isto kao i vitaminski preparati (vitamin C, B kompleks) te probiotici poput Canizyme praška, Florentero paste ili tableta, Floryboost paste koji pomažu u obnavljanju zdrave crijevne mikroflore. Ostale mogućnosti što se tiče liječenja kao i prognoza same bolesti ovisiti će prvenstveno o dijagnozi odnosno točnom uzroku bolesti za što se ipak morate obratiti Vašem veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr