Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Lord je engleski buldog, star ravno 12 mjeseci i kako smo vam već jednom pisali, okružen je s puno pažnje i njege. Ipak, ponekad pažnja popusti, te nam se tako desilo da je progutao igračku od pliša sa nekakvim sintetičkim punjenjem. Igračka -klokan potječe iz McDonald's restorana (dakle daleko je od zdrave hrane) i bila je veličine oko 13 x 6 cm. Kako to biva i sa malom djecom, sve se zbilo u subotu predvečer, te sa zebnjom čekamo narednu noć. Šta nam savjetujete za prvu pomoć, a šta od eventualnih pretraga kojima bi se utvrdilo pravo stanje stvari? U osobno ime i u ime onih koji vas sa značajne geografske daljine prate i bezrezervno vam vjeruju - Veliko hvala, Ogi i Danilo.

O: Žvakanje i griženje je prirodno za pse. Svi psi istražuju svijet sa svojim ustima, a naročito dok su štenad. Rast zubiju, neugoda, monotonija i nedovoljno kretanja su pogodovni faktori. No, žvakanje može biti usmjereno i na neprikladne predmete kao što je namještaj, jastuci i cipele. Na vama je da naučite psa što smije, a što ne smije žvakati. Jedan od načina je da mu ponudite velik izbor igračaka. Kad izabirete igračke za Vašeg psa, uvijek morate voditi računa o tome što je sigurno za njega. Igračke za žvakanje uvijek bi trebale biti odgovarajuće veličine prema veličini psa. Uzice, gumbi ili tkanine u komadićima trebali bi se izbaciti iz popisa igračaka. Postoje i neke igračke koje bi se smjele dati isključivo pod Vašim nadzorom. Npr. igračke od špage i plišane igračke sa punjenjem. Ako se progutaju mogu uzrokovati gušenje ili obstrukciju crijeva. Sve igračke koje zvižde strogo morate nadzirati jer većina pasa teži tome da uništi zviždalicu iz igračke koju nakon toga može progutati. Dobro je mijenjati igračke; ako se prestane igrati sa jednom, uklonite je. Za nekoliko tjedana ponovno mu je ponudite. Imajte na raspolaganju različite igračke za Vašeg psa.

Svaka igračka za žvakanje i grizenje sa sobom nosi određeni rizik. Vrlo jaki psi mogu rastrgati bilo što u komadiće, pa čak i nepoderivu gumu. Neke igračke mogu uzrokovati puknuće zuba, dok druge gastrointestinalne probleme. Ali nadgledanjem i pomnim odabirom igračaka svaku možete učiniti neškodljivom po zdravlje psa. Od sigurnijih igračaka možete izabrati: sterilizirane kosti, žvakalice različitih okusa (mrkva, sir, mint), kosti napravljene od kukuruzovine sa različitim okusima, igračke od vrlo otporne gume, kong, svinjske uši, nogice... Prilikom odabira vodite računa o starosti psa, njegovoj veličini, zdravlju, da li je igračka za stan ili vanjske prostore, koliko vremena Vi imate za igru. Teniske loptice ne bi smjeli ostavljati unaokolo jer ih većina pasa voli raskomadati, a mogu i progutati dijelove loptice što uzrokuje obstrukciju crijeva isto kao i plišane igračke. Igračke koje zvižde od tanke gume različitih boja izuzetno su zabavne, no bez nadzora progutani dio može uzrokovati ozbiljne posljedice. Progutana vrpca ili uzica može se u crijevima zapetljati ili uzrokovati nabiranje crijeva. Ovakvo stanje zahtijeva hitnu intervenciju veterinara. Navedene igračke izvrsne su kad ste Vi sa psom, no nakon igranja ih uklonite. Gumene loptice i igračke za žvakanje također imaju opasne posljedice ako ih se proguta. Ako su progutani veliki dijelovi, uzrokuju obstrukciju crijeva, potencijano opasnu za život. Glatki predmeti (loptice, kovanice, pikule) i igračke od tvrde gume također uzrokuju obstrukciju. Zanimljivo je što su ovakvi predmeti češći uzročnici obstrukcije od onih nepravilna oblika i oštri. Mišići crijeva su u spazmu oko glatkog i okruglog predmeta i tako tvore začepljenje. Obično kad oštar predmet dospije u crijeva oštrica ili vrh stimulira stijenku crijeva, te se ona ne stegne oko predmeta. Končani predmeti (dijelovi žice, kostiju, nokti i čavlići) naprave put do prostranijeg i većeg kolona kako bi izišli van stolicom i u pravilu prolaze bez posljedica.

Kako se u Vašem slučaju radi o plišanoj igrački, pratite reakciju psa. Ako bi došlo do promjene u ponašanju (povraćanje ili pokušavanje povraćanja, bol u trbuhu) odmah posjetite veterinra. Kako bi odredio veličinu i položaj stranog predmeta veterinar će učiniti RTG snimku, ultrazvuk ili pretragu kontrastnim sredstvom. Operacija je potrebna ako se procijeni da je predmet prevelik za normalnu pasažu kroz probavni sustav psa. U suprotnom, pomno ćete trebati motriti stolicu psa u potrazi za predmetom.

OZNAKE: