Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Dobila sam koker španijela staroga dvije godine i primjetila sam da cijeli dan trči po dvorištu i lovi svoju sjenu i laje na nju. Zanima me šta to znači i šta da radim? Hvala, Renata

O: Tijekom dana, u kraćem periodu, ljubimac se može igrati na način kao što ste Vi i naveli te da se isto ponašanje ne bi trebalo smatrati alarmantnim i zabrinjavajućim. Međutim, kontinuirano i prekomjerno trčanje i lajanje za i na svoju sjenu, trčanje i lajanje na izvor svjetlosti, laserske pokazatelje (točkice),...  nerijetko ukazuje na problem ozbiljnije prirode.

Naime, prije navedeno ponašanje se najčešće dovodi u vezu s opsesivno-kompulzivno poremećajem. Ako se opsesivno-kompulzivni poremećaj pravovremeno ne raspozna, ne utvrdi te prikladnim pristupom ne počne liječiti velika je vjerojatnost razvoja fizičkih poremećaja ljubimca, gubitka mogućnosti prilagodbe i normalnog funkcioniranja te ozbiljnog narušavanja međusobnih odnosa vlasnik-ljubimac i obratno.

Opsesivno-kompulzivni poremećaj kod pasa (OCD) je neuobičajeno ponašanje koje se čini iz konteksta. Ono je usmjereno na uništavanje predmeta, lajanje bez povoda, grizenje i lizanje (pretežno nogu, no i drugih dijelova tijela) ili stalno kopanje, jurnjava za vlastitim repom, trčanjem za vlastitom sjenom,...

OCD se često manifestira kod pasa koji su pod stresom, koji su napeti ili im je dosadno, koji su doživjeli tešku psihičku traumu, a može biti i nasljednog karaktera.

Provođenjem mnogo vremena u igri, dugim šetnjama, kao i svim drugim oblicima aktivnosti i zanimacije, moguće je osloboditi psa od stresa i depresije. Igru treba shvatiti kao ozbiljnu aktivnost koja psa čini sretnijim i važna je, neovisno o dobi psa. Također, probajte maksimalno umanjiti vlastitu zainteresiranost kao i pažnju prema ljubimcu tijekom njegovih "epizoda" trčanja i lajanja na vlastiti sjenu kako dodatno ne bi pogoršali situaciju te intenzivirali "neprikladno" ponašanje ljubimca.

Ako ni prije navedene metode ne poluče uspjehom, savjetujem Vam da se ponovno javite svom veterinaru. Isti će biti u mogućnosti odrediti i drukčije metode ili postupke u rješavanju postojećeg problema. U rješavanju ovakvih problema mogu pomoći i djelatnici škola za odgoj i edukaciju pasa. Naime, prije navedene stručne pomoći će Vas moći dalje savjetovati te usmjeriti u tretiranju i pokušajima ispravljanja neželjenih situacija. Također, možete se obratiti i djelatnicima te veterinarskoj službi u Zoološkom vrtu u Zagrebu. Naime, djelatnici zooloških vrtova su poprilično upoznati sa sličnim situacijama kod različitih životinja i životinjskih vrsta koje se drže u zatočeništvu, odnosno, u uvjetima u kojima se rijetko mijenja okoliš te životinje ne dobivaju dovoljnu mentalnu stimulaciju.

OZNAKE: