sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moj shih tzu Tobi ima 15 mj. Imao je buhe koje su ga grickale pa se je on češkao i raščešao. Došlo je do upale i ranica se zagnojila. Kako je curilo slijepilo se da dlakom. Otišli smo veterinarki. Ona mu je obrijala to područje ali ga je morala uspavati. Usput mu je pogledala analke (iste su upaljene). Dobio je antibiotik koji mu moram davati, ali ne znam kako jer pas odbija jestu i piti. Već je drugi dan bez vode, sakrije se pod krevet i ne izlazi. Kad ga donesem kod posude sa vodom okrene glavu. Da li je on pod stresom, kako da mu pomognem? Ranica mu je ispod njuškice na vratu. Probala sam mu malo kuhane piletine davati iz ruke, malo je jeo, ali vodu nikako. Što da radim? Olivera

O: Dnevne potrebe pasa za vodom ovise o njegovoj veličini, dobi, vrsti prehrane, razini aktivnosti i vanjskim uvjetima. Psi koji se hrane dehidriranom hranom piju više vode kako bi nadoknadili deficit vode u hrani. Konzervirana hrana sadrži 80-83% vode te je stoga potreba za uzimanjem dodatne vode smanjena. Visoke vanjske temperature i pojačana aktivnosti povećavaju potrebe za vodom.

Psi stalno gube vodu iz tijela mokrenjem, aktivnostima, dahtanjem i sl. a lako mogu dehidrirati ako nedostaje vode u organizmu.

Količina popijene vode može biti indikator za prisutnost nekih bolesti, npr. psi sa dijabetesom, urinarnim infekcijama i insuficijencijom bubrega, mogu pokazivati pojačanu žeđ i piti više vode. U slučaju upale gušterače, parvovirusne infekcije ili leptospiroze psi mogu piti manje vode.

Teško je reći zbog čega Vaš pas ne želi piti vodu. Moguće je da je razlog tome što osjeća određenu nelagodu ili bol. Sam odlazak veterinaru, pregled i obrada zasigurno su djelovali stresno na njega. Neki psi su osjetljiviji pa im je potrebno malo više vremena da oporave.

Za sada mu umjesto suhe hrane dajte konzerviranu ili kuhanu hranu u koju možete umiješati i malo vode. Osim toga, psu možete dati vodu i pomoću obične brizgalice, koju možete nabaviti kod veterinara ili u ljekarni. Pri tome nemojte primjenjivati silu jer to može biti dodatan stres za psa. U svakom slučaju nastavite sa propisanom terapijom, a ukoliko se ovakvo stanje nastavi obratite se ponovo veterinaru.

OZNAKE: