Povratak

Pas odbija suhu hranu (dehidrat)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam šarplaninca starog 9 godina i upravo je preživio piroplazmozu po drugi put u životu. Nakon terapije, prvih nekoliko dana odbijao je hranu i bio jako slab pa smo mu kuhali pileći file i jetricu i miješali s Brit Care hranom koju inače rado jede. To je bio jedini način da bilo što pojede. Sad se lijepo oporavlja, ali ne želi više jesti dehidrate ukoliko ne pomiješamo s piletinom. Kako ga vratiti na normalnu prehranu dehidratima?
Anamarija

O: Piroplazmoza je vrlo neugodna i naporna bolest uz vrlo dug oporavak, ovisno o starosti pacijenta i njegovom dotadašnjem zdravstvenom stanju.

Tokom ljeta svi psi nešto manje konzumiraju hranu, a posebno suhu hranu. Nakon bolesti i lijekova, probavni sustav je 'uznemiren' i opterećen (sluznica želuca i crijeva od antibiotika, jetra i bubreg kao filteri tijela su opterećeni i usporenog rada) pa je probava suhe hrane naporan i čak pomalo bolan proces te psi izbjegavaju konzumiranje iste.

Suhu hranu treba poškropiti toplom vodom ili pomiješati s, primjerice, malo tune iz konzerve (u ulju) ili preko hrane naribati takozvani parmezan. Ovim načinom djelujemo na receptore mirisa (Jacobsonov organ) i potičemo apetit. Sama jetra oporavlja se u periodu od šest mjeseci te će navedeni problem biti prisutan i dalje.

Pokušajte biti strpljivi te nakon ljeta i ovih vrućina pokušajte psa "nagovoriti" da jede dehidriranu hranu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr