ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam zlatnog retrivera starog 1 godinu i 7 mjeseci i on ima nekakve fobije naprimjer od zatvorenih prostora. Kada sam sa njim u prirodi i negdje naiden ma skale bez problema se ili popenje ili siđe niz njih, no kada to pokušam u zatvorenom prostoru (portunu) nastaje problem strah i on neće da se penje, udaljava se. Tako ga isto i pokušavam uvesti u kuću, ali i to odbija, stane na prag vrata i uđe samo prednjim nogama i neće dalje. Ja ga zovem, mazim, tješim i sa hranom sam pokušavao, ali on kao da se boji ući. Jednom prilikom je ušao i bio je unutra, ali ja sam osjetio da mu nije ugodno, dok je stajao na pločicama bio je nestabilan tresao se kao da je na vodi ili nešto slično. Ja sam krenuo prema izlazu, a on je ono kao što prije izašao. Da li njemu možda treba vremena da se prilagodi na taj prostor, da li ja negdi griješim ili šta jer bih htio da mu bude ugodno i da provodi neko vrijeme sa mnom u kući. Nadam se da ste me razumili i da mi odgovorite ako mi ikako možete pomoći da riješim taj problem. Unaprijed hvala! Martin

O: Psi se u pravilu nerado kreću po skliskim površinama kao što su pločice ili parketi.

S vremenom se nauče i na takve podloge, ali uvijek radije biraju tepihe ili slične površine na kojima imaju sigurnije uporište. Stoga Vam preporučam da mu na dijelove kojima bi trebao prolaziti postavite stazu ili dijelove tepiha.

Pokušajte mu zdjelicu s hranom svaka 2-3 dana pomicati po pola metra prema ulazu u Vaš stan. Na kraju bi zdjelicu trebalo unijeti na sam ulaz te ju postepeno odmicati u unutrašnjost stana.

Ako se  Vaš pas rado igra s nekim od pasa u blizini, dogovorite se s vlasnikom i pozovite ih u svoj stan. Vrata na početku ostavite otvorena tako da psi mogu slobodno ulaziti i izlaziti. Ukoliko pas iz susjedstva bude rado ulazio (ne zaboravite poslastice) povežite im ogrlice povocem duljine oko 1m, tako da su vezani jednog za drugog. Tako ćer pas iz susjedstva ulazeći u stan jednostavno povesti za sobom i Vašeg psa. Sve ovo možete odraditi samo s psom s kojim se Vaš pas slaže i rado igra.
 
Ukoliko se pas ipak ne može osloboditi straha, preporučam Vam da mu u prehranu, kao poslastice, uvedete neki od biljnih pripravaka koji djeluju umirujući i opuštajući. U ponudi ljekarni Pet centra su: "Bahove cvjetne mješavine" (Petvital), "Kalm Aid" (Nutriscience), "Dia Calm" (Diafarm). Kao pomoć psima u ovakvim situacijama preporuča se i "Calm" (Royal canin), potpuna suha hrana visoke kvalitete i probavljivosti koja odabirom posebnih aminokiselina djeluje opuštajuće na pse pod stresom ili utjecajem straha. Ova hrana je također u stalnoj ponudi ljekarni Pet centra.

OZNAKE: