Povratak

Pas pojeo otrov za štakore

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene labradora. Kako u našem naselju ima štakora i miševa, moj deda je stavio otrov u šupu. Jučer sam našla vrećicu rastrganu na travi, pa mislim da je pas pojeo otrov. Što da radim?
Unaprijed hvala, Helena.


O: U slučaju otrovanja rodenticidima, najopasnije je ono kumarinskim derivatima, a moguća su i trovanja derivatom tioureje i cinkovim fosfidom. Do trovanja dolazi nakon što životinja slučajno pojede kumarinske derivate s hranom.

Mehanizam toksičnog djelovanja tih otrova zasniva se na sprečavanju djelovanja K vitamina u procesu zgrušavanja krvi. Također, oštećuju stijenku kapilara što se očituje krvarenjima na različitim mjestima.

Za manifestaciju bolesti potrebno je nekoliko dana, jer je otrov kumulativan. Toksični učinak pojavljuje se tek nakon uzimanja određene doze otrova. Izuzetno, vrlo velike doze unesene u organizam odjednom, mogu uzrokovati akutno proširenje krvnih žila, pad krvnog tlaka, te uginuće zbog hemodinamskog kolapsa. Smatra se kako psi pokazuju različitu osjetljivost, a otruju se već nakon jednokratne doze od 20 mg/kg. Trovanje se manifestira slabošću životinje, bljedilom vidljivih sluznica, krvarenjima po tijelu u obliku manjih ili većih hematoma po uškama, butovima, u okolici zglobova, te po vidljivim sluznicama. Krvarenja su moguća i subkutano, u mišiću, ispod poplućnice i potrbušice, u plućima, u mozgu, tj. u svakom tkivu.

Preporučujem Vam da svoju ljubimicu odvedete veterinaru koji će po pregledu poduzeti odgovarajuću terapiju kako navedeno otrovanje ne bi imalo ozbiljnih posljedica po njezino zdravlje.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr