zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Hvala Vam na prethodnom odgovoru, puno mi je pomogao. Koliko bismo brzo trebali reagovati, pojeo je lopticu prije otprilike 2 dana? Da li mu nešto može biti preko noći? Imali smo već susret s jednom operacijom  šape. On je u bašti i ne puštamo ga u kuću.  Znači potrebna je operacija? Brine me to što poslije nje ne znam kako ću sa psom (okovratnik). Već smo imali malih problema oko okovratnika. Nisu dovoljno jaki i popucaju dugmići pa onda on skida zavoj..... Amela

O: Općenito se smatra, ukoliko pas progutani strani predmet ne povrati u vremenu od pola sata do sat vremena nakon ingestije, predmet će vjerojatno pasirati u tanko crijevo. Ukoliko u lumenu crijeva ne dođe do prekida prohodnosti, predmet će propasirati probavni sustav i izaći van sa izmetom u prosjeku u 8-10 sati.

S obzirom na to kako je prošlo već dva dana od incidenta, teško mi je točno Vam preporučiti što činiti u ovom trenutku.

Ukoliko je opće stanje ljubimca sačuvano (vedar je, veseo, normalno uzima hranu i vodu) za početak mu ponudite lakše probavljivu medicinsku hranu za poboljšanje probavnih funkcija u pasa (npr. Dr. Clauders Intestinal, Purina Gastroenteric, Royal Canin GastroIntestinal, Hills i/d ili Eukanuba Intestinal formula). Hranu je poželjno nuditi u više manjih obroka dnevno, svaka 2-3 sata, kako bi probava na sastojke neke od navedenih hrana što prije odgovorila, odnosno, probava ne bi bila opterećena i količinom hrane.

Ako se stanje kroz dan do maksimalno dva ne normalizira uz ovaj režim prehrane, ili pas bude potišten ili gubi apetit, povraća ili ima proljev, svakako ćete ga trebati odvesti u veterinarsku ambulantu.

Nakon načinjenog općeg kliničkog pregleda i postavljanja sumnje na strano tijelo u probavnom sustavu, načiniti će se i RTG- snimka abdomena ili RTG- pretraga kontrastnim sredstvom. Tada se prema nalazu procjenjuje najučinkovitija terapija. Najčešće se pristupa kirurškom odstranjenju pa se nerijetko provodi i pretraga kompletne krvne slike i biokemije krvi, a u svrhu procjene općeg zdravstvenog stanja.

Što se tiče postoperativne njege, životinje se nakon operativnih zahvata ponašaju vrlo različito. Nekima ne pada na pamet da diraju ranu jer im to izaziva bol te su idealni pacijenti koji miruju nakon operacije, a druge po svaku cijenu nastoje doći do šavova, nemilicu ližu ranu te pokušavaju potrgati šavove unatoč tome što ih takvo čupkanje boli. Za zaštitu nakon opreracije, osim ovratnika koji se učvršćuju gumbima, imate na odabir nekoliko vrsta zaštitnih okovratnika (na napuhavanje, sistem zatvaranja koji ide provlačenjem plastične spojnice ili pak provlačenjem posebno dizajniranih spojnica koje se teško izvlače kad se namjeste u položaj) pa vjerujem da sam oporavak ne bi trebao biti problematičan.

OZNAKE: