albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Jučer mi je pas pojeo vrećicu u kojoj mu je bila hrana. Danas normalno jede, nuždu je imao nekoliko puta, ali nisam vidio da je vrećica izašla van. Može li doći do kakvih problema? Pas ima 6 mjeseci, srednjeazijski ovčar. Hvala. Josip

O: Takvi problemi se često javljaju kod halapljivih pasa. Njihovi uzroci su često beznačajni, ali u nekim slučajevima ugrožavaju i život.

Simptomi koji se javljaju kod prisustva stranih tijela u želucu i crijevima su različiti, a ovise o veličini i obliku stranog tijela. Kod manjih i neoštrih stranih tijela često nema nikakvih znakova bolesti jer ona obično bez smetnji prođu cijeli probavni trakt i životinja ih izbaci izmetom. No, do problema dolazi onda kada pas proguta veće komade neprobavljivog materijala, kao što su kamen, razne loptice i plastične igračke, vrečćce, čepove plastičnih boca te dijelove gumenih igračaka (teniska loptica).

Strano tijelo proći će kroz želudac i jedan dio tankog crijeva, dok ne stigne do mjesta na kojem je crijevo suženo. Na tom mjestu zastane te dolazi do djelomične ili totalne opstrukcije crijeva, što će izazvati cijeli niz kliničkih simptoma.

Budući da Vaš pas ima normalni apetit i normalnu stolicu, nastavite ga dalje hraniti kao do sad. Promatrajte njegovu stolicu i njegovo opće stanje. Ukoliko se ponašanje psa promijeni od normalnog, obratite se Vašem veterinaru.

OZNAKE: