Dinko Kralik


 Odgovara:
Dinko Kralik, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam psa labradora starog blizu 4 godine i zadnjih možda tjedan dana dok leži (budan) je počeo disati kroz nos kao da mu je začepljen (kao kod nas šmrcanje). To nije konstantno, ali je često. Mene zanima je li to nešto kao kod ljudi, obično šmrcanje ili...? Veterinar nam nije u našem mjestu pa sam htjela prvo pitati vas, treba li se zabrinuti i odvesti ga.  Inače, on je veseo, ima apetit, sasvim je normalan, samo što tako diše u zadnje vrijeme. I možda je dobro napomenuti da je malo deblji od prosjeka, oko 40 kg. Puno hvala! Tea

O: Teško je bez pregleda ustanoviti ima li Vaš ljubimac neku upalu dišnih puteva ili  eventualno neku od opstrukcija gornjih dišnih puteva. Za potvrdu takvog nečega bilo bi potrebno da vaš veterinar posluša Vašeg psa stetoskopom  i pogleda traheoskopom ili laringoskopom. Eventualni problemi s srcem koje bi  bili vidjivi na elektrokardiografu.

Obično kod pojave bolesti psi promjene ponašanje, postaju  bezvoljniji izgube apetiti.

Stoga, iz Vašeg opisa moglo bi se zaključiti da Vaš ljubimac ima problema  s disanjem posljedično tome što je pretio pri čemu se javljaju i problemi s disanjem, osobito pri povećanoj tjelesnoj aktivnosti (uzrok je povećana potreba za kisikom povećane mase tkiva, te smanjeni kapacitet pluća).

Pretilost u pasa može izazvati niz zdravstvenih problema, od problema sa srcem, povišen krvni tlak, probleme s probavom, veći rizik od dijabetesa, problemi s kralježnicom i lokolotornim sustavom,probleme s kožom, veći rizik tijekom anestezije i kirurških zahvata,bolesti jetre, pad imuniteta, veća koencidencija malignih bolesti i dr. Stoga, pretilost u kućnih ljubimaca treba ozbiljno shvatiti i pokušati dovesti ljubimca u optimalno gojno stanje.

Svakako Vam savjetujem da počnete s redukcijom dnevne količine obroka i postepeno pojačate tjelesnu aktivnost (za početak duže šetnje, a kako bude gubio na težini bacanje loptice, istrčavanja i sl.). Možete koristiti medicinsku hranu za pretile pse ili od komercijalnih hrana neku s oznakom „light“. Više o borbi protiv pretilosti možete pročitati u ranije objavljenom odgovoru Pretilost i dijetna prehrana psa.

Moguće je i da se Vaš ljubimac prehladio. Ukoliko je netko od ukućana bio prehlađen, moguće je i da je 'pokupio' neku virozu. No, s obzirom na sve što ste naveli, stanje mi se ne čini alarmantno. Svakako, ukoliko  se stanje ubrzo ne promjeni ili se pogorša, savjetujem Vam da posjetite veterinara da obavi pregled.

OZNAKE: