franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam ženku pekinezera staru oko 2 godine. Prije nekih godinu dana srušila se i pala u nesvijest. Nakon toga sve je bilo dobro do prije nekih mjesec dana, dok se nije srušila te su joj noge omlohavile, ali je bila pri svijesti. To joj traje nekih dvadesetak sekundi, a poslije je opet kao nova, razigrana i vesela. U zadnjih dva mjeseca to se ponovilo četiri puta pa me zanima o čemu se radi i kako joj pomoći.

Unaprijed zahvaljujem, Saša


O: Problem koji navodite može biti posljedica različitih poremećaja prvenstveno živčanog  sustava, ali potencijalno i nekih drugih. Najprije, može se raditi o epilepsiji u čijoj osnovi leži poremećaj u prijenosu nervnih impulsa. O tome možete više pročitati ovdje

Nesvjestica u pasa vrlo je rijetka pojava, no predstavlja simptom nekog ozbiljnijeg zdravstvenog poremećaja pa se iz tog razloga ne bi smjela ignorirati.

Osnovni uzrok nesvjestice u pasa je nepoznat, no bolesti unutarnjeg uha mogu dovesti do pojave nesvjestice, zatim, indigestije, jetrene bolesti te čak i neuhranjenost. Ne treba niti izostaviti stalnu izloženost štetnim kemikalijama te stres.

Simptomi nesvjestice najčešće se javljaju u pasa starije dobi, a kategoriziraju se u blage i jake. Blagi simptomi su vrlo slabo izraženi pa često prolaze i neuočljivi - otežano kretanje, posrtanje prilikom kretanja te držanje glave na jednoj strani.Jako izraženi simptomi uključuju nesposobnost stajanja, mučninu, povraćanje, abnormalno kretanje očnih jabučica, nesposobnost uzimanja hrane i vode, te oteženo mokrenje i defeciranje. Pojava ovakvih simptoma u ljubimca iziskuje posjet u veterinarsku ambulantu te specijalistički neurološki pregled.

OZNAKE: