dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Naš mali maltezer već duže vrijeme čupa i kida dlaku sa svog tijela, pretežno sa noge. Jednu nogu je skroz pojeo. Sve smo smo pokušali da ga spriječimo, ali ne uspijeva. Veterinar kod kojeg inače idemo je dao neko sredstvo protiv buha, ali on i dalje to radi, a svakako mislim da nema veze s tim. Imate li možda kakav savjet? Je li moguće da je to na psihičkoj bazi? Djeca su otišla u Austriju  na studije, može li to biti problem?
Unaprijed hvala. Lijepi pozdrav,
Haris

O: Lizanje i grickanje šapa može imati različite uzroka, kao što su alergija (preosjetljivost organizma) izazvana alergenom iz okoline (kemikalije ili određene biljke u cvatu,...), alergija na hranu (neki od sastojaka u hrani, npr. konzervansi, hormoni ili neresorbirani lijekovi,..), alergija na ubod buha,... Također, moguće je da psihičko stanje psa (poremećaj u ponašanju, npr. različiti oblici stresa, straha,...) dovedu do ponašanja koje može dovesti do sličnih posljedica iritacija kože te lizanje šapa.

Prekomjerno lizanje jednog mjesta na nozi dovodi do iritacije kože, što potiče psa na ponovno lizanje pa tako dobivamo zatvoreni krug. Stalno lizanje dovodi do privremenog olakšanja osjeta svrbeža, ali isušuje i iritira kožu, čime se dovodi do pogoršanja cjelokupnog stanja. Također, učestalo lizanje otvara mogućnost naseljavanja gljivica s posljedičnim razvojem gljivične infekcije.
 
Ovdje se može naglasiti da ljubimci često imaju potrebu samostalnog uređivanja vlastitog krzna (tijekom kraćeg perioda) te se to i smatra normalnom pojavom.  Pojačano, prekomjerno ili opsesivno-kompulzivno lizanje predstavlja promjenu u odnosu na do tada uobičajeno, svakodnevno i normalno ponašanja. Često ga prati i promijenjen apetit, način konzumiranja hrane i pijenja vode, igranja i interakcije s vlasnikom i drugim psima.
 
Opsesivno-kompulzivni poremećaj kod pasa (OCD) je neuobičajeno ponašanje koje je usmjereno na uništavanje predmeta, lajanje bez povoda, grizenje i lizanje (pretežno nogu, no i drugih dijelova tijela) ili stalno kopanje, jurnjava za vlastitim repom,... Ovaj poremećaj se često manifestira kod pasa koji su pod stresom, napetosti ili im je dosadno, a može biti i nasljednog karaktera.
 
Postoje mnogi mehanizmi kojima je moguće reducirati kao i u određenim slučajevima u potpunosti eliminirati ovaj poremećaj. Tako, provođenjem mnogo vremena u igri, dugim šetnjama, kao i svim drugim oblicima aktivnosti i zanimacije, moguće je osloboditi psa od stresa i depresije. Igru treba shvatiti kao ozbiljnu aktivnost koja psa čini sretnijim i važna je, neovisno o dobi psa.

Također, potrebno bi bilo spriječiti ljubimca da lizanjem postojeće stanje pogoršava. To je moguće učiniti tako što možete na ljubimca postaviti elizabetanski ovratnik, koji mu ne dozvoljava da njuškom dođe do područja šapa ili ekstremiteta općenito. Elizabetanski ovratnik se uzima prema opsegu vrata ljubimca te dužini njuškice. Nakon što se postavi na samog ljubimca, isti se fiksira na ogrlicu koja dodatno onemogućava ljubimca da isti skine prednjim ili stražnjim ekstremitetima.
 
U svakom slučaju, savjetujem Vam da se obratite svojem veterinaru kao i na adrese škola za odgoj i edukaciju pasa. Vaš veterinar će biti u mogućnosti ponovno pregledati ljubimca te utvrditi eventualne uzroke postojećeg problema. Stručnjaci u školama za odgoj i edukaciju pasa biti će u mogućnosti riješiti postojeći problem, ako je njegovo ishodište u nekom od poremećaja u ponašanju. Također, biti će u mogućnosti dalje Vas savjetovati kao i odgovoriti Vam na sva pitanja.
 
Korisne informacije o ovoj temi kao i sličnoj problematici možete saznati i u odgovoru kolegice Zdravke Rumiha, dr. vet. med., naslovljenom Promjena ponašanja i agresija - tjeskoba uzrokovana odvajanjem u pasa.

OZNAKE: